Írán podpoří porodnost - chce zdvojnásobit populaci

Teherán - Ve snaze zvýšit porodnost v zemi dá íránská vláda tamním rodinám finanční příspěvek za každé nově narozené dítě a založí pro ně bankovní konto, na něž bude přispívat dalších 18 let. Írán má 75 milionů obyvatel a prezident Mahmúd Ahmadínežád se domnívá, že tu může žít i dvojnásobek lidí. Není ale jasné, odkud vláda, která má už nyní problémy se zajištěním základní infrastruktury, peníze vezme.

Podle plánu, o jehož zahájení informoval Ahmadínežád, bude na konto každého novorozence vloženo v přepočtu 18 tisíc korun. Vláda pak bude každoročně na konta přispívat desetinou této částky. Program se bude týkat dětí narozených od počátku letošního roku, který podle íránského kalendáře začal 21. března. Očekává se, že tento plán osloví zejména rodiny s nižším příjmem, tedy nejsilnější Ahmadínežádovu voličskou základnu. Podle odhadů žije deset milionů Íránců pod hranicí bídy.

Írán na začátku 70. let zahájil kampaň plánovaného rodičovství a na všech klinikách byla rozvěšena hesla Dvě děti stačí. Po revoluci z roku 1979 se situace zcela změnila. Vysoká porodnost vyvolala populační explozi, ale také ekonomický propad. V 90. letech vláda začala růst počtu obyvatel opět brzdit a nabízela zdarma antikoncepci i chirurgické sterilizační zákroky. Téměř čtyřprocentní přírůstek obyvatel z roku 1986 se tak za 20 let podařilo snížit na 1,6 procenta. Vlivem populační exploze z 80. let je nyní 26 milionů Íránců, tedy třetina obyvatel, ve věku mezi 15 a 30 lety.