Do USA odcestoval první propuštěný kubánský disident

Havana - První z nedávno propuštěných kubánských disidentů odcestoval z Kuby do USA. Sedmačtyřicetiletý Ariel Sigler upoutaný na invalidní vozík chce v Miami podstoupit léčení a rehabilitace. Propuštěn byl již 12. června a podle svých slov plánuje návrat na Kubu, protože „dny této vlády jsou sečteny“.

Sigler patří ke skupině 75 aktivistů, kteří byli uvězněni při velkém zátahu proti opozici na jaře 2003. Někteří z nich byli tehdy odsouzeni k dlouholetým trestům odnětí svobody, někteří až na 28 let, kvůli údajnému spiknutí s cílem destabilizovat v zájmu Spojených států kubánský politický systém.

Počátkem července slíbily kubánské úřady svobodu 52 z nich, kteří ještě zůstávají ve vězení. Propuštěni mají být v průběhu čtyř měsíců. Španělsko nabídlo, že přijme ty propuštěné, kteří se k odchodu dobrovolně rozhodnou. O azyl, v některých případech dočasný, zemi požádalo dvacet disidentů. Jiní prohlásili, že budou raději žít ve vězení než v exilu.

Jde o nejrozsáhlejší propuštění vězňů od roku 2006, kdy Raúl Castro převzal od svého bratra Fidela vedení karibského ostrova. Fidel Castro propustil stovku politických vězňů krátce po historické návštěvě papeže Jana Pavla II. v roce 1998. I po nynějším propouštění zůstane na Kubě internována ještě přinejmenším stovka politických vězňů.

Ariel Sigler
Zdroj: ČT24