Pákistán drží smutek za oběti leteckého neštěstí

Islámábád - Pákistán drží státní smutek za oběti středečního leteckého neštěstí. Krátce před přistáním se do hor poblíž Islámábádu zřítil Airbus A321, na palubě bylo 152 lidí a nikdo z nich havárii nepřežil. Jde tak o nejhorší leteckou katastrofu v pákistánské historii. Dosud není jasné, proč k ní došlo. Příčinu neštěstí by měly objasnit záznamy z černé skříňky, která ale v rozporu s původními informacemi ještě nebyla objevena. Nalezeno bylo zatím jen 115 těl. Pátrání po zbývajících ostatcích a troskách stroje komplikuje náročný zalesněný kopcovitý terén a především hustý déšť, který byl zřejmě i příčinou středeční katastrofy.

Letadlo se 146 pasažéry a šesti členy posádky na palubě, které odstartovalo ve středu v 7:45 místního času z jihopákistánského Karáčí k dvouhodinovému letu do Islámábádu, ztratilo kontakt s řídicí věží na islámábádském letišti krátce před přistáním. Následně se za špatné viditelnosti zřítilo v nízkém pohoří Margalla severně od metropole.

Ostatky obětí byly při zřícení letadla a následném požáru těžce poškozeny a k identifikaci mrtvých bude třeba použít testy DNA. Zatím byla prokázána totožnost jen u 59 těl. Desítky pozůstalých strávily noc na dnešek před největší islámábádskou nemocnicí v naději, že jim budou vydána těla jejich blízkých. Toho se však dočkala jen hrstka z nich.

Řada letů na oblíbené trase z jihopákistánského přístavu Karáčí do metropole byla v posledních dnech kvůli špatnému počasí zrušena a je otázkou, proč bylo stroji soukromé pákistánské společnosti Airblue dovoleno ve středu ráno odstartovat a zda se nedalo neštěstí předejít. Kritiky míří i na reakci doposud spolehlivé společnosti Airblue na nehodu. „Nedostali jsme žádné informace, jen nám dali do ruky seznam mrtvých cestujících,“ stěžoval si Zulfikar Kadrí, který při katastrofě ztratil jednoho ze svých příbuzných.

Premiér Júsuf Ráza Gílání vyhlásil dnešek dnem státního smutku a nařídil, aby vlajky po celé zemi byly staženy na půl žerdi. Středeční pád letadla je vůbec nejhorším leteckým neštěstím na území Pákistánu. Státní pákistánská letecká společnost PIA má nicméně ve své historii i větší havárie. V roce 1979 si zřícení jejího letadla v saúdskoarabské Džiddě vyžádalo 156 mrtvých, pád stroje PIA v Nepálu v roce 1992 přinesl smrt 167 osobám.