Bulharsko kritizuje francouzské protiromské záměry

Sofia/Bukurešť/Paříž - Výměnou názorů mezi Paříží a Bukureští skončil francouzský záměr do tří měsíců zlikvidovat nepovolené romské osady a vyhostit romské imigranty, kteří se ve Francii dopustí přestupků či trestných činů. Romští přistěhovalci pocházejí především z Bulharska a Rumunska. Rumunský premiér Emil Boc dnes prohlásil, že za miliony Romů v Evropě zodpovídají všechny evropské státy, ne jen Rumunsko.

Francouzští představitelé obvinili Rumunsko, že neplní sliby přijaté k řešení romské otázky. Boc to popřel a prohlásil, že jmenoval státního zmocněnce pro romskou integraci. Zároveň připomněl řadu rumunských sociálních programů, které mají pomoci se začleněním Romů do společnosti.

Francouzský státní tajemník pro evropské záležitosti Pierre Lellouche vedle kritiky údajně nesplněných rumunských slibů prohlásil, že Paříž se k přijetí Rumunska do schengenského prostoru v březnu 2011 staví „rezervovaně“.

Lellouche si mimo jiné postěžoval, že společná komise pro řešení romské problematiky byla zřízena teprve po jeho druhé návštěvě Bukurešti. Rovněž se ohradil proti skutečnosti, že Romové, kteří v rámci francouzského repatriačního programu dostanou 300 eur a letenku do Rumunska, využívají peníze pro opětovný návrat do Francie.

„Evropa neznamená právo vykořisťovat děti,“ připomněl Lellouche romské děti, které žebrají ve francouzských městech. Dodal, že to je skandální a že podobná situace je také ve Španělsku, Itálii a Belgii.

Bulharský ministr vnitra a vicepremiér Cvetan Cvetanov dnes na radě ministrů v Sofii prohlásil, že Rumunsko a Bulharsko z Francie vyhoštěné Romy opět převezmou. Oba státy v této věci prý podnikají „společné kroky“. Počet Romů z těchto dvou zemí, které se francouzské opatření dotkne, není ještě znám.