V Mexiku zabili jednoho z nejvyšších drogových bossů

Mexiko - Ignacio „Nacho“ Coronel, jeden z nejvyšších bossů mexické drogové scény a muž číslo dvě v kartelu Sinaloa, byl zabit při nedávné přestřelce s vládními vojáky. Oznámil to dnes mexický tisk. Jde o jeden z největších úspěchů v tažení mexického prezidenta Felipeho Calderóna proti drogovým gangům. Za čtyři roky jeho vlády zemřelo v zemi při násilnostech 26 000 lidí.

Coronel patřil k mocnému drogovému kartelu Sinaloa, který operuje v severozápadním Mexiku a který vede nejhledanější mexický drogový mafián Joaquín „El Chapo“ Guzmán. Podle listu Reforma byl Coronel zastřelen při armádní razii ve městě Zapopan ve středním Mexiku.

„Při pokusu o zatčení se Nacho Coronel pokusil uprchnout a zaútočil na vojáky střelnými zbraněmi. Jednoho vojáka zabil, dalšího zranil. Zahynul při střelbě, kterou armáda opětovala,“ uvedl Edgar Villegas z mexické armády.

„Král krystalu“ Coronel dostal přezdívku kvůli výrobě a pašování tun krystalického metamfetaminu do Spojených států. Američané na jeho hlavu vypsali odměnu pět milionů dolarů. Pod palcem měl i transporty kokainu z Kolumbie. Řídil obchody kartelu Sinaloa v Severní, Střední i Jižní Americe a v několika evropských zemích. Řídil kriminální činnost své organizace na západě země a kontroloval obchod s drogami na takzvané tichomořské trase. Při operaci armáda zabavila také zbraně, šperky, auta a další majetek.

Armádě ale stále uniká největší ryba - Joaquín Guzmán Loera přezdívaný Prcek. Šéf kartelu Sinaloa je jedním z nejmocnějších gangsterů světa a podle časopisu Forbes patří mezi tisícovku nejbohatších lidí planety. Právě on propašoval do Spojených států 200 tun kokainu tunely pod hranicí - v posledních letech ale sází spíš na lodě a ponorky.

Prezident Calderón zahájil válku proti drogovým kartelům po svém nástupu do úřadu v roce 2006. Za tu dobu při násilnostech spojených s výrobou a pašováním narkotik v zemi zemřelo kolem 26 000 lidí. Zatím největším Calderónovým úspěchem byla loni v prosinci smrt drogového bosse Artura Beltrána Leyvy. Obrat mafií činí v přepočtu kolem 700 miliard korun ročně.