Při požárech v Rusku zemřelo už 25 lidí

Moskva - Požáry, které zachvátily velké plochy lesů u ruské metropole Moskvy a v okolí Voroněže, Vladimiru a Rjazaně, si vyžádaly nejméně 25 mrtvých. Popelem lehly stovky domů a evakuovány musely být tisíce obyvatel. Požáry se rozšířily na ploše kolem 90 000 hektarů. Způsobila je vlna extrémních veder. Moskva se kvůli kouři dusí smogem, ve městech centrálního Ruska se denní teploty blíží 40 stupňům Celsia. Premiér Vladimir Putin dnes navštívil zcela vyhořelou obec Verchňaja Vereja a slíbil jejím obyvatelům, že do konce roku budou všechny domy obnoveny.

Prezident Dmitrij Medvěděv na Putinovo doporučení rozhodl, že do boje s požáry bude nasazena armáda. Putin během návštěvy Nižněnovgorodské oblasti varoval všechny místní představitele, že pokud neprokážou dostatečné schopnosti při likvidaci požárů, budou muset svá místa opustit.

Mluvčí ruského ministerstva pro mimořádné situace uvedla, že při požárech za poslední dva dny zahynulo 25 lidí, včetně dvou hasičů. Přes 2 000 domů vyhořelo. Požáry v oblasti Voroněže, Nižného Novgorodu a Moskvy zničily více než tisíc domů a nechaly více než dva tisíce lidí bez domova.

Telefonát Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Kritická situace vznikla zejména v okolí téměř milionové Voroněže, kterou lesní požáry doslova obklíčily. Podle RIA Novosti zde na 270 domů lehlo popelem. Již během čtvrtka voroněžská radnice nechala evakuovat několik dětských letních táborů a hlavní městskou nemocnici. Evakuace se dotkla asi 2 500 lidí.

Kolem 1 500 osob bylo evakuováno z obcí u města Rjazaně, které leží necelých 200 kilometrů jihovýchodně od Moskvy. Při likvidaci ohně pomáhá armáda, práci ale ztěžuje silný vítr, který dosahuje rychlosti až 80 kilometrů za hodinu.

V okolí města Nižnij Novgorod bylo evakuováno přes 1 600 lidí, plameny zde spálily 505 domů. Do oblasti dnes přijel ruský premiér Vladimir Putin. Zcela shořela obec Verchňaja Vereja, kde lehlo popelem přes 340 domů.

Požáry trápí také Vladimirskou a Moskevskou oblast. V první shořelo podle úřadů 72 a ve druhé 59 domů.

Úřady do boje s plameny v centrálním Rusku dodatečně vyslaly další hasičské jednotky a 16 letounů a helikoptér. Ruský prezident Dmitrij Medvěděv nařídil vládě, aby v této věci podnikla další bezodkladné kroky a aby vyčlenila peníze na odstraňování škod.

Požáry, které se v Rusku rozšířily na ploše kolem 90 000 hektarů, způsobila vlna extrémních veder. Moskva se kvůli kouři dusí smogem, ve městech centrálního Ruska se denní teploty blíží 40 stupňům Celsia. Červenec byl nejteplejším měsícem v Moskvě za 130 let.