Záplavy v Pákistánu mažou vesnice z mapy

Péšávar - Na nejméně 313 mrtvých za poslední tři dny stoupla bilance záplav způsobených zejména v severozápadním Pákistánu monzunovými dešti. Řada lidí se nadále pohřešuje. Podle místních činitelů je situace v této oblasti nejhorší za více než 80 let. Řeky se vylily z břehů a zničily celé vesnice s domy postavenými z hliněných cihel. S extrémními povodněmi se potýká i Čína.

Nejhorší situace panuje na severozápadě země, kde je hlášeno už 291 obětí. Řeky, které se zde vylily z břehů, vymazaly z povrchu země celé vesnice s domy postavenými z hlíny.

Desítky osob se utopily, další rozdrtily hroutící se budovy anebo je zabil elektrický proud z přetrhaných drátů. Pákistánské televizní stanice ukazují záběry automobilů, hospodářských zvířat i lidí stržených silným proudem vody. Situace se může ještě zhoršit, protože meteorologové předpovídají na téměř celém území Pákistánu silné deště ještě minimálně jeden den.

Množství lidí poznamenaných záplavami na severozápadě země se odhaduje na 400 000. Tisíce obyvatel regionu zůstávají odříznuty od světa vzhledem k tomu, že byla zničena řada silnic a bylo přerušeno komunikační spojení. Jen v okrese Péšávar je bez střechy nad hlavou 30 000 osob. Uzavřena byla hlavní dálnice země z Péšávaru do metropole Islámábádu, protože voda zde smetla několik mostů.

Dalších 150 000 lidí je zasaženo v jihozápadní provincii Balúčistán a ušetřena nebyla ani provincie Paňdžáb na východě Pákistánu. V pákistánské části Kašmíru na severovýchodě státu zahynulo podle místních úřadů 22 lidí.

Na řadě míst vydaly úřady varování před záplavami, z reproduktorů minaretů se ozývají výzvy obyvatelům nízko položených oblastí, aby se přesunuli do vyšších míst.

Armáda na postižená území vyslala vojáky, aby pomáhali při záchranných pracích. Záchranné operace ale v chudých venkovských oblastech Pákistánu komplikuje chybějící infrastruktura, jež znemožňuje špatně vybaveným záchranářům dostat se k lidem uvázlým ve vesnicích.

S extrémními povodněmi se potýká i Čína. Podle státních médií už téměř tisíc lidí kvůli rozvodněným řekám a sesuvům půdy zemřelo, další čtyři stovky lidí se pohřešují. Jde o nejhorší povodně za posledních deset let: zasáhly tři čtvrtiny území. Neobvykle silné lijáky zneklidňují i pracovníky největší přehrady na světě - Tři soutěsky. Hladina stoupá a od horní hrany už ji dělí pouhých 18 metrů. Nejsledovanější je ale nehoda v provincii Ťi-lin, kde záplavy smetly do řeky sedm tisíc barelů, některé z nich plné výbušných chemikálií.