Syrský prezident Asad navštíví poprvé za pět let Libanon

Bejrút - Poprvé po osmi letech míří syrský prezident Bašár Asad do sousedního Libanonu. Komunikace mezi zeměmi zamrzla po vraždě libanonského expremiéra Rafíka Harírího v roce 2005 – země z ní původně vinila Syřany. Jenže vyšetřování zvláštního soudu OSN naznačuje, že za atentátem stojí členové libanonské šíitské strany Hizballáh – nejsilnější militantní skupiny v zemi. Zmírnit napětí před tribunálem se Asad pokusí i za pomoci saúdskoarabského krále.

Představitel Hizballáhu Hassan Nasralláh obvinění soudu okamžitě odmítl s tím, že jde o poslední kroky v izraelsko-americkém spiknutí a vyzval libanonského premiéra, aby v národním zájmu situaci uklidnil. A současný premiér – syn zavražděného Rafíka Harírího Saad – k tomu chce využít vlivu syrského krále. „Je nezbytné, aby arabští lídři, především prezident Asad, zklidnili situaci. Tribunál a jeho obvinění zvýšily riziko krize v této zemi. Návštěva je proto nezbytná a přichází v pravý čas,“ řekl jeden z Bejrúťanů.

Jakékoliv obvinění některého člena Hizballáhu by totiž mohlo ohrozit libanonskou vládu Národní jednoty, ve které má militantní hnutí i své ministry. A Sýrie je jednou z dalších zemí, kde má Hizballáh oporu. Podle politologů je zajímavé, že syrský prezident nepřijíždí sám. Doprovází ho další mocná síla v této oblasti, saúdsko-arabský král Abdulláh.

Ten často vystupuje v roli prostředníka při uklidňování bouří na Blízkém východě. Syrská vláda už taky vyzvala Spojené státy a další země, aby se do záležitosti nevměšovaly. S tím, že jednající strany vědí nejlépe, jak udržet klid v regionu.

Vydáno pod