Zebra, nebo osel? V Americe se narodil vzácný kříženec

Dahlonega – Ani zebra ani osel. Chovatele v USA překvapilo narození unikátního hříběte. Ve městě Dahlonega v americkém státě Georgia porodila ve středu v noci oslice mládě, které má tělo zbarvené jako osel, nohy ale zdobí černobílé zebří pruhy. Důvod? Otcem mláděte je hřebec zebry. Přestože v zahradě chovají koně, zebry a osly ve společných výbězích už řadu let, narození tohoto křížence bylo pro chovatele překvapením.

Zoologická zahrada Chestatee Wildlife Preserve se může pyšnit novým přírůstkem. „Je absolutně nádherná, zdravá a daří se jí dobře,“ říká o malé klisničce pracovnice zoo Alison Womacková. „Uvažujeme o tom, že ji pojmenujeme Pipi, po Pipi Dlouhé punčoše. Přesně tak vypadá – jako by měla ponožky,“ přemýšlí ředitel zahrady C.W. Wathen.

Malá klisnička už chodí na pastvu se svou oslí maminkou. Přestože více připomíná osla, instinkty má čistě zebří. Stejně jako její divocí příbuzní na afrických savanách je stále ve střehu a připravena na útěk v případě nebezpečí.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Za posledních 40 let, kdy jsou exotická zvířata chována v zajetí, je teprve druhým podobným mládětem. „Když se narodila a my jsme zjistili, že má pruhované nohy, nemohli jsme tomu uvěřit. Mysleli jsme si, že jakmile ji matka očistí, pruhy zmizí. To se ale nestalo,“ vzpomíná Wathen.

Ředitel doufá, že unikátní mládě přivede do zoo více návštěvníků a zlepší to její finanční situaci. Zahrada se ve velké míře stará o exotická zvířata zabavená majitelům, kteří se o ně neumějí nebo nemohou starat.

Vydáno pod