Obama si přišel poklábosit do dámského pořadu

New York – Americký prezident Barack Obama je pravidelnou postavou televizního zpravodajství, jako host diskusních pořadů se ale objevuje mnohem méně. Naprostou premiéru si ale ve čtvrtek odbyl v dopoledním diskusním pořadu pro ženy The View. V debatní hodince, kterou moderuje pět žen včetně známé herečky Whoopi Goldbergové, přišla řeč na obsah prezidentova iPodu, jeho šedivějící vlasy či svatbu Chelsea Clintonové. Obama se podobného pořadu zúčastnil jako vůbec první americký prezident, podle kritiků za tím stojí jeho stále klesající popularita u Američanů.

Diváci stanice ABC se ve čtvrtek dozvěděli, že Obama si z iPodu pouští například rappera Jay-Z, zpěváka Franka Sinatru či sopranistku Marii Callasovou. Prezident také v pořadu prozradil, že jej Clintonovi nepozvali na sobotní svatbu jejich dcery Chelsea. Dodal, že rozhodnutí omezit počet hostů na veselce, které některé dlouhodobé stoupence rodiny rozčarovalo, chápe. „Mít jednoho prezidenta na svatbě je už takhle dost náročné. Dva prezidenti je pak to poslední, co by člověk chtěl,“ uvedl také.

Do pořadu přišel kvůli Michelle

„Hledal jsem nějakou show, na kterou se opravdu dívá Michelle,“ odpověděl na otázku další moderátorky a legendy americké televize Barbary Waltersové, co jej přimělo přijít do pořadu, jejž moderuje pět žen, které „nikdy nesklapnou“.

Waltersová se ale Obamy zeptala i na to, proč se Spojené státy nestáhnou z Afghánistánu, kde se pro ně situace nevyvíjí dobře a v celé zemi „je asi jen 50 bojovníků al-Káidy“. Prezident jí řekl, že USA mají v Afghánistánu své bezpečnostní zájmy, a připomněl, že hned za hranicemi této země s Pákistánem je stále silná přítomnost teroristů. Spojené státy podle něj nemohou dopustit, aby se z Afghánistánu stal Chaostán. Obama nicméně zdůraznil, že USA v zemi nehodlají zůstat navždy.

The View se vysílá od roku 1997 z New Yorku před polednem tamního času. K moderátorkám patří kromě Waltersové a Goldbergové také herečky Joy Beharová a Sherri Shepherdová a televizní osobnost Elisabeth Hasselbecková. Obama byl v The View v době prezidentské kampaně v březnu 2008. Jeho manželka Michelle pak vystoupila v červnovém vydání téhož roku jako jedna z moderátorek.

Obama se jako vůbec první americký prezident loni zúčastnil také nočního diskusního pořadu televize NBC The Tonight Show.

Vydáno pod