Sýrie, Saúdská Arábie a Libanon udělaly tlustou čáru za pěti lety konfrontací

Bejrút - Konečnou čáru za pěti lety osočování, konfrontací a mocenských bojů udělaly v Bejrútu na dnešním třístranném summitu Sýrie, Saúdská Arábie a Libanon. Syrský prezident Bašár Asad na průlomovou návštěvu Libanonu přicestoval se saúdskoarabským králem Abdalláhem. Je to první Asadova cesta do Bejrútu od roku 2005, kdy při atentátu zemřel bývalý libanonský premiér Rafík Harírí. Libanonci z jeho smrti zpočátku vinili právě Sýrii, mezinárodní soud OSN ale podle všeho z atentátu obviní členy libanonského hnutí Hizballáh.

V bejrútském paláci Báabda se Abdalláh a Asad sešli s libanonským prezidentem Michelem Sulajmánem. Setkali se také s libanonským premiérem Saadem Harírím, synem zavražděného libanonského expremiéra, i s předsedou parlamentu Nabím Barrím. Schůzkám byli přítomni jejich ministři zahraničí a šéf saúdskoarabských tajných služeb. Summit byl zakončen obědem za účasti ministrů a dalších významných představitelů, včetně zástupců Hizballáhu. Poté návštěvníci odletěli do Kataru.

Asad a Abdalláh vyzvali Libanonce, aby se neuchylovali k násilí při řešení svých neshod, a zdůraznili důležitost stability v Libanonu, píše se v prohlášení vydaném po setkání Abdalláha a Asada se Sulajmánem. Jádrem jednání trojice hlav států za zavřenými dveřmi byl zvláštní tribunál OSN pro vyšetření vraždy Rafíka Harírího. Bylo dosaženo dohody o tom, jak se má přistoupit k verdiktu zvláštního tribunálu nezávisle na tom, jak bude tento rozsudek znít.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Symbolická společná návštěva Abdalláha a Asada je projevem snahy předejít novému násilnému střetu mezi libanonskými šíity a sunnity, jehož se mnozí pozorovatelé obávají. Třístranný summit měl zklidnit napětí, jež v Libanonu vyvolává vyšetřování Harírího vraždy Z jeho smrti obvinil jeho syn Saad Sýrii a její spojence v Libanonu. Sýrie pod tlakem této atmosféry přišla o svůj tehdejší vliv v Libanonu a stáhla z něj armádu. Vztahy obou zemí klesly na bod mrazu. Saad Harírí se ale po volbách stal premiérem a jeho někdejší ostré vztahy se Sýrií se pomalu zmírňují. Od nástupu do funkce koncem roku 2009 Damašek několikrát navštívil. Loni si obě země vyměnily velvyslance.

Sýrie i Saúdská Arábie mají v Libanonu své zájmy. Rijád podporuje místní sunnity v čele s Harírím, Damašek zase šíity a hlavně Hizballáh. Právě do jeho řad zřejmě zamíří obvinění od mezinárodního soudu za pět let starou vraždu. Lidé se bojí, že to bude rozbuška k dalšímu sektářskému násilí. Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh, který mezinárodní soud označuje za izraelské spiknutí, nedávno přiznal, že mezi obviněnými mají být členové Hizballáhu, a pohrozil odporem v případě, že se tak stane.

Rafík Harírí zahynul v roce 2005 při atentátu. Byl to významný sunnitský politik se silnými vazbami na Rijád. Damašek je naproti tomu příznivcem šíitských libanonských kruhů, zejména Hizballáhu. Tato strana je zastoupena v parlamentu, ale má také ozbrojenou složku bojující proti Izraeli. Tu Sýrie podle USA a Izraele s pomocí Íránu pomáhá vyzbrojovat.