Rusko v plamenech, s ohněm bojuje čtvrt milionu lidí

Moskva - Požáry v evropské části Ruska se rychle šíří a nabývají hrozivých rozměrů. Podle ruských médií hoří velké plochy lesů zejména v centrálním Rusku, na Urale a v Povolží. Přímo ohroženo ohněm je na 200 měst a obcí, desítky lidí zahynuly a škoda se podle neúplných a zdaleka ne konečných údajů blíží pěti miliardám rublů (víc než třem miliardám korun). Podle předpovědi počasí se navíc situace v příštím týdnu ještě zhorší.

Do bojů s požáry už se zapojilo asi 250 tisíc lidí, premiér Vladimir Putin povolal armádu a nařídil všem úředníkům státní správy, aby dnes i v neděli nastoupili do práce. Požár usmrtil přes 30 lidí a zcela zničil téměř 1 300 domů. Nejvíce je postiženo okolí Moskvy, města Voroněž a Nižnij Novgorod a Mordovská republika ležící jihovýchodně od Moskvy.   

Úřady dnes odpoledne začaly evakuovat také některé čtvrti města Togliatti na Volze. Do města byla omezena dodávka plynu a elektřiny. V Rjazaňské oblasti požár zachvátil rozsáhlou Okskou rezervaci, kde hašení komplikuje fakt, že v rezervaci nejsou žádné silnice a letecký zásah je riskantní kvůli dýmu. Na celém území evropské části Ruska úřady registrují 22 tisíc ohnisek požárů. 

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Silný vítr vytrhává stromy i s kořeny  

Vlnu požárů vyvolaly dlouhotrvající extrémní teploty, které meteorologové od počátku pravidelného měření v roce 1880 ještě nezaznamenali. Oheň se vzhledem k silnému větru rychle šíří a ohrožuje hlavně vesnické domy, vybudované většinou ze dřeva. Podle předpovědí počasí by se v Rusku situace během nadcházejícího týdne mohla ještě zhoršit.   

Počet oblastí a republik Ruské federace vyhlášených za krizové dosahuje sedmnácti a rychle se zvyšuje. Ministr pro mimořádné situace Sergej Šojgu dnes moskevskému rozhlasu řekl, že velká ohniska požárů hasiči likvidují i v Karélii u polárního kruhu. Podle něj se oheň na některých místech šíří rychlostí 100 metrů za minutu. Jako příklad uvedl situaci nedaleko Nižného Novgorodu, kde během šesti hodin vzplál les na ploše 86 tisíc hektarů. Vichr je tak silný, že hořící stromy vytrhává i s kořeny.