V Moskvě se zatýkalo – mezi zatčenými i bývalý vicepremiér Němcov

Moskva - Moskevská policie dnes zakročila proti účastníkům opoziční demonstrace na Triumfálním náměstí, kteří tradičně, jako každého 31. v měsíci, přišli protestovat proti porušování 31. ústavního článku o svobodě shromažďování. Podle moskevského rozhlasu policisté zadrželi asi deset demonstrantů včetně bývalého vicepremiéra Borise Němcova a známého levicového aktivistu Sergeje Udalcova. Novináři odhadují počet demonstrantů na stovku.

Opoziční demonstraci moskevská radnice nepovolila s odůvodněním, že v požadovaném termínu se koná na náměstí motoristický festival. Stejná odmítnutí úřady organizátorům protestu adresují už tradičně a stejně tradičně proti účastníkům demonstrace zasahuje policie. Dnes se zákrok obešel bez většího násilí s výjimkou zákroku proti Udalcovovi, který se želízky připoutal ke vstupu do stanice metra. 

Policie nejprve protestující dav vyzvala k rozchodu, ale účastníci demonstrace odpověděli skandováním „svobodu“ a „hanba“. Pak začali příslušníci speciálních jednotek OMON demonstrující zatýkat a odvážet v autobusech. 

Tiskové oddělení moskevské policie před zásahem vyzvalo ruské novináře, aby o chystaném rozehnání demonstrace na Triumfálním náměstí referovali objektivně a „informovali jen o tom, co se skutečně stalo“. Zvláštní pozornost médií vyvolala žádost policistů, aby reportéři nepomáhali příslušníkům OMON, když vlečou zadržené po zemi. „Když například uvidíte, že příslušník speciálních jednotek OMON vleče zadrženého, který je příliš těžký, nesnažte se mu pomáhat,“ uvádí se podle agentury RIA Novosti v prohlášení policie. 

Na podporu protestu na Triumfálním náměstí se dnes demonstrovalo i v dalších ruských městech, například v Krasnojarsku, Novosibirsku nebo Omsku. Demonstracím, kterých se účastnily desítky lidí, policie v těchto městech jen přihlížela s výjimkou Petrohradu. Tam tvrdě zasáhla a pozatýkala na 60 lidí.

Vydáno pod