Zůstane Amerika zemí, kam lidé chodí za svým snem?

Phoenix (USA) - Poslední červencový týden je v americké Arizoně opravdu rušný. Celý svět sleduje reakce na zavedení nového přistěhovaleckého zákona, který vyvolal značné kontroverze. I když federální soud pozastavil účinnost jeho nejproblematičtějších pasáží, i tak se do Phoenixu sjely stovky demonstrantů. Federální odvolací soud USA se dokonce rozhodl neprojednávat kauzu arizonského imigračního zákona až do letošního listopadu. Chce tímto krokem umožnit úřadům státu Arizona, aby samy uvedly kontroverzní právní normu do souladu s federální legislativou. A přesto kvůli zákonu probíhá ostrá výměna názorů.

Jeden z nejočekávanějších dnů arizonské politiky začal ve stylu protestů ze 60. let. Želízka si nechala nasadit i legenda boje za občanská práva. „Je to určitě historický den. Je třeba bojovat, aby tu se všemi lidmi zacházeli jako s rovnoprávnými,“ zdůrazňuje aktivista Alfredo Gutierrez. 

Zákon, který ve čtvrtek nabyl platnosti, umožňoval arizonské policii zjišťovat imigrační status osoby zadržené kvůli trestnému činu a ukládal imigrantům, aby u sebe měli doklady potvrzující legální pobyt. Soudkyně Susan Boltonová ale už ve středu sporné části zákona zablokovala. Guvernérka Arizony Jan Brewerová se okamžitě odvolala a žádá, aby rozhodnutí Boltonové bylo zrušeno a zákon aby bezodkladně nabyl platnosti v celém rozsahu. Nicméně šerif Joe Arpaio hned dnes spustil masivní akci proti zločinu, včetně nelegální imigrace – hodlá začít vynucovat zákon hned od první minuty. 

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Jan Brewerová, guvernérka státu Arizona

„Arizona čelí invazi ilegálních přistěhovalců. Naše nová norma má být dalším nástrojem, když vláda není schopná vymáhat zákony.“

Podle AP ale Brewerová svůj názor zmírnila a oznámila, že se pokusí novelu drobnějšími změnami upravit tak, aby výhrady soudkyně Boltonové uspokojila. „V zásadě jsme přesvědčeni, že zákon odpovídá ústavě, ale Boltonová očividně upozornila na chyby, které můžeme odstranit,“ řekla Brewerová. 

Amerika ročně přijme milion přistěhovalců, víc než zbytek světa dohromady. Až jedenáct milionů dalších je tu ale nelegálně. Většinou platí daně, dělají práci, o kterou tu nikdo nemá zájem. Někteří ale páchají zločiny, pašují drogy. Amerika, země imigrantů, léta hledá cestu, jak se s touto otázkou vypořádat. 

Šerif Arpaio nechal nad svou proslulou stanovou věznicí umístit nápis „Volno“. Tenhle neon nikdy nezhasíná, stejně jako nekončí jeho boj s ilegální imigrací. A ostatně ani debaty, jak upravit zákony tak, aby postihovaly jen opravdové zločince, a Amerika aby zůstala zemí, kam přistěhovalci chodí za svým snem.