Haider ukryl v Lichtenštejnsku 45 milionů eur

Vídeň - Kontroverzní rakouský politik Jörg Haider, který předloni zemřel při autonehodě, ukryl až 45 milionů eur na tajných účtech v Lichtenštejnsku. Píše to s odvoláním na vyšetřovatele z této země a také z Německa rakouský časopis Profil. Na Haiderovy finanční machinace se přišlo během vyšetřování pozadí finančních problémů banky Hypo Group Alpe Adria. Tu svého času vlastnila korutanská zemská vláda, kterou až do své smrti vedl právě Haider.

Korutany a skupina německých a rakouských investorů v roce 2007 prodaly většinu podílu v bance německému BayernLB. Nový majitel přivedl banku téměř k bankrotu, ta byla loni nakonec zestátněna. 

Státní zástupci Rakouska a Německa našli záznamy 12 fiktivních společností, na jejichž bankovní účty u banky v Lichtenštejnsku měl Haider společně se třemi dalšími lidmi přístup. Na účtech je dosud uloženo pět milionů eur (125 milionů korun). Vyšetřovatelé se snaží zjistit, odkud peníze pocházejí. V této souvislosti podezírají bývalé investory, manažery a obchodní partnery banky Hypo Group Alpe Adria ze zpronevěry. 

Haider, bývalý předseda pravicového Svazu pro budoucnost Rakouska, zahynul 11. října 2008 ve věku 58 let na dálnici u města Klagenfurt. Havaroval tam, když ve vysoké rychlosti na nepřehledném úseku předjížděl jiné auto. Nezvládl řízení a narazil do betonového sloupu. Podle policie si nehodu zavinil sám, ve svém voze jel pod vlivem alkoholu a příliš rychle.