Čečenský povstalecký vůdce Umarov odstoupil a vybral si nástupce

Moskva  - Čečenský povstalecký velitel a samozvaný vůdce „čečenského emirátu“ Doku Umarov údajně ze zdravotních důvodů odstoupil. Muž, který se hlásí k organizaci letošního teroristického atentátu v moskevském metru, označil jako svého nástupce Aslambeka Vadalova. Svatá válka proti Moskvě potřebuje energičtější vůdce, uvedl Umarov podle neoficiálního webu kavkazských islámských separatistů www.kavkazcenter.com. Moskevská média spekulují, že za odchodem 46letého Umarova jsou zdravotní problémy, které jsou důsledkem pokusů jej otrávit. Podle moskevského rozhlasu se Umarov rozhodl opustit nejvyšší post a jmenovat svého nástupce pro případ, že zemře.

Umarov na Kavkaze vyhlásil tak zvaný „Islámský stát Kavkazský emirát“ podléhající islámskému právu šaría. Údajně nejhledanějšího povstalce v Rusku nedávno zapsaly Spojené státy na svůj seznam teroristů, což zřejmě potěšilo Kreml a pomohlo „resetovat“ vztahy Moskvy s Washingtonem.

„Emír“ Umarov se přihlásil k spoluodpovědnosti za většinu teroristických útoků z poslední doby v Rusku včetně výbuchů v moskevském metru z 29. března. Tehdy zemřelo nejméně 40 lidí a 100 jich bylo zraněno.

„Doku Abu Usman (Umarov) prohlásil, že džihád (svatá válka) by měli vést mladší a energičtější velitelé,“ uvádí se na internetových stránkách. Odstoupení „neznamená, že se vzdávám džihádu,“ prohlásil Umarov na zveřejněném videu. „Budu pro něj (džihád) dělat vše, co budu moci, jak slovy, tak činy,“ dodal čečenský vůdce, jeho nástupce přitom seděl vedle něj.

Umarův nástupce Aslambek Vadalov se podle informací agentury Reuters narodil v Čečensku a proti ruské armádě bojuje již od roku 1994. Čečenské zdroje rovněž tvrdí, že když se Umarov v roce 2007 mezi čečenskými povstalci ujímal vedení, Vadalov byl jedním z jeho prvních stoupenců.