Obama hodnotí své působení v čele USA kladně - i přes stav ekonomiky

Washington - Prezident Barack Obama hodnotí své působení v Bílém domě jako „neúplné“. Řekl to včera v televizní talkshow. Důvodem je hlavně stav ekonomiky, která se ještě nestačila vzpamatovat z dopadů hospodářské krize. I přes to je ale Barack Obama se svou bilancí v čele Spojených států spokojený. V rozhovoru se Obama nechal rovněž slyšet, že nejdůležitější je pro něj rodina, hlavně jeho dvě dcery. Jeho snahou v čele Spojených států je, aby jeho děti žily v silné Americe.

Podle Obamy se podařilo zachránit hospodářství před úplným kolapsem, spasit finanční trhy a automobilový průmysl, povedlo se i prosadit reformu zdravotnictví. Přesto růst amerického hospodářství ve druhém čtvrtletí zpomalil na 2,4 procenta, zemi navíc sužuje téměř desetiprocentní nezaměstnanost, která drtí Obamovu popularitu.

To, že americká veřejnost není nijak obzvlášť spokojená s vládou, prezident vnímá. „Lidé mají plné právo být vystrašení, naštvaní a frustrovaní. Vzal jsem tuhle práci, protože jsem byl přesvědčený, že mohu vyřešit problémy nejen z krátkodobého, ale i z dlouhodobého hlediska. Ale zároveň jsem věděl, že to bude hrbolatá cesta vpřed,“ prohlásil Obama. Dodal, že ani neočkává, že Američané budou spojojení, když jsou teprve v půli cesty zpět ke zdravé ekonomice.

Reportáž Františka Kramarze (zdroj: ČT24)
Vývoj HDP Spojených států
Zdroj: ČT24