Rakety odpálené na Izrael a Jordánsko zabily člověka a čtyři zranily

Jeruzalém – Nejméně pět raket bylo vypáleno na přímořské letovisko Ejlat v jižním cípu Izraele, nezpůsobily žádná zranění ani škody. Jedna z nich dopadla do přístavu Akaba na území sousedního Jordánska, kde zabila jednoho člověka a čtyři zranila. Podle izraelské policie byly rakety nejspíš odpálené z Egypta, Káhira to ale odmítá. K útoku se dosud nikdo nepřihlásil. Jen chvíli předtím zranil výbuch v domě vojenského velitele Hamásu v Gaze kolem třiceti lidí, podle Palestinců šlo o útok izraelského letectva. Izraelská armáda ale uvedla, že v oblasti žádné operace neprováděla.

Cílem střel odpálených údajně z Egypta mělo být zřejmě turistické město Ejlat na jihu Izraele, které ale nezasáhly. Dvě rakety pravděpodobně přeletěly své původní cíle a dopadly do vod Rudého moře, podle izraelských zdrojů dvě zasáhly jordánské území a po troskách páté střely se pátrá v severní části Ejlatu. Jedna z raket typu Grad vybuchla na jedné z hlavních tříd v Akabě nedaleko velkého pětihvězdičkového hotelu - zraněno bylo pět lidí včetně taxikáře, který později svým zraněním podlehl. Ostatní čtyři zranění civilisté zůstávají v nemocničním ošetření. Zničeno bylo také několik automobilů, uvedl jordánský ministr vnitra Najíf Kádí.

Jordánský ministr informací Alí al-Ajed:

„Vyšetřování ukázalo, že rakety přiletěly zvenčí. Jordánské bezpečnostní složky se ujaly vyšetřování a velmi brzy budeme znát další detaily.“

Spolu s jordánskou Akabou a blízkými letovisky se Ejlat stal v minulosti několikrát terčem útoků militantních islamistů. Letos v dubnu zasáhla právě Akabu jedna raketa, nikomu však újmu nezpůsobila. Podle Ammánu byla vypálena ze zahraničí, izraelská média označila za možné místo odpalu egyptský Sinajský poloostrov. Před násilím ze Sinajského poloostrova varovaly tajné služby i letos.

Danny Ayalon, náměstek izraelského ministra zahraničí:

„Je to velmi nebezpečný útok na Izrael a okolní země. Může destabilizovat celý Blízký východ a to je přesně to, co si Hamás, Hizballáh a Írán přejí.“

Ejlat a Akaba jsou oblíbenými místy domácích i zahraničních turistů. Lidé na pláži u moře zatím zůstávají, raketový útok ani nezaznamenali. „Slyšela jsem, že u Ejlatu spadly bomby. Vím to jen proto, že moji rodiče to viděli v televizi v Rusku a psali mi esemesku, jestli jsem v pořádku,“ říká turistka z Ruska. „Radikálové nedostanou to, co chtějí. Budeme dál žít a poskytovat služby turistům,“ prohlásil starosta Ejlatu Meir Jicchak Halevy.