Záplavy v Pákistánu mají 1500 obětí, 100 tisíc lidí je nemocných

Islámábád - Přes 1500 obětí už mají v Pákistánu na svědomí lijáky a povodně. Některé oblasti jsou nedostupné a na pomoc tam čekají desetitisíce lidí. Odhadem 100 000 lidí, převážně dětí, bylo v severozápadním Pákistánu nakaženo zažívacími chorobami či cholerou v důsledku největších záplav v dějinách země.

„Zaznamenali jsme 774 mrtvých, ale skutečný počet lidí, které zabily povodně, je mezi 1200 a 1500,“ řekl dnes ministr informací nejhůře postižené provincie Chajbar Pachtunchvá Mian Iftichár Husajn. Zhruba 129 lidí je podle něj stále pohřešováno. „Odhadujeme, že kolem 100 000 osob, převážně dětí, bylo nakaženo nemocemi zažívacího systému či cholerou,“ prohlásil ministr zdravotnictví provincie Saíd Záhir Alí Šáh. „Naší prioritou je nejprve evakuovat pacienty na bezpečné místo a pak jim poskytnout náležitou lékařskou pomoc,“ dodal.

„S cílem předejít hrozícímu nebezpečí šíření nemocí ze špinavé vody, především pak cholery, jsme prostřednictvím vrtulníků vyslali do zasažených okresů desítky mobilních zdravotnických týmů,“ řekl další představitel provinčních zdravotních úřadů Sohail Altaf.

Člověk v tísni pro Pákistán:

konto SOS Pákistán (50985098/0300)

sms ve tvaru DMS PAKISTAN na číslo 87777

Ze severozápadní části Pákistánu se stala zdevastovaná země. Vodní živel nejhůř zasáhl provincii Chajbar Pachtunchvá, desítky mrtvých jsou i ve středisku Péšávár. Postiženo je údolí Svát, kde bojuje armáda s ozbrojenci Tálibánu. Voda zničila tisíce domů, někde spláchla celé vesnice. Zasáhla zemědělské oblasti, kde se pěstuje ovoce a zelenina pro celou zemi. Utopila se i hospodářská zvířata, zásoby jídla odplavaly. Ti, co se zachránili, se tísní v provizorních táborech. Objevily se už první případy cholery.

„Přišli jsme o všechno. Nemohli jsme vůbec nic zachránit. Neměli jsme boty, žádné oblečení, ani pro děti, zůstaly nahé. Teď brečí, protože mají hlad, ale jídlo se bude rozdávat podle časového plánu. Potřebujeme hlavně boty a oblečení,“ naříká jedna z postižených žen.

Do záchranných akcí se zapojila armáda – přes 40 vojenských vrtulníků, stovka lodí a asi 30 000 vojáků se snaží dostat do míst, která voda odřízla od světa. Mosty se rozlomily a silnice popraskaly. Postiženo je kolem milionu obyvatel.

Do země pomalu proudí pomoc ze zahraničí. Aktivní jsou Američané, příspěvky slíbily OSN a Čína. Pozadu nechtějí zůstat ani Češi. „Do Pákistánu by se měl vydat náš dvoučlenný tým ve čtvrtek. Naším cílem je momentálně zjistit situaci na místě, popřípadě navrhnout nějaká řešení okamžité pomoci,“ uvádí Tomáš Kocian z Člověka v tísni. Právě tato organizace vyhlásila veřejnou sbírku na pomoc obětem ničivých záplav, přispívat je možné na konto SOS Pákistán (50985098/0300) nebo prostřednictvím dárcovských SMS (DMS PAKISTAN na číslo 87777.

Nejhorší povodně od roku 1929 ještě nekončí. Předpověď počasí je navíc neúprosná, monzunové lijáky mají v příštích dnech pokračovat.