Klidně na nás uvalte 4000 sankcí, hřímal Ahmadínežád

Teherán – Prezident Íránu Mahmúd Ahmadínežád se chce sejít s americkým protějškem Barackem Obamou a řešit s ním světové problémy. Schůzka by se podle něj měla uskutečnit před televizními kamerami v září, kdy Ahmadínežád bude v New Yorku na zasedání Valného shromáždění OSN. Ve svém projevu dnes zároveň íránský prezident zesměšňoval sankce Rady bezpečnosti OSN slovy: „Ať jich na nás uvalí 4000.“

„Doufejme, že koncem léta budu na zasedání Valného shromáždění OSN. Budu připraven jednat s panem Obamou, samozřejmě před novináři. Předložíme svá řešení světových záležitostí, abychom se přesvědčili, které z nich je lepší,“ řekl Ahmadínežád. Íránský prezident je ve funkci od roku 2005 a podobné setkání s americkým prezidentem navrhl už několikrát. Washington, který Teherán podezírá z tajné výroby jaderné zbraně, to vždy odmítl. Podle Ahmadínežáda to bylo ze strachu.

Íránský prezident ve svém dnešním projevu také zesměšňoval sankce, kterými Rada bezpečnosti OSN a některé západní země trestají Írán za jeho jaderný program. „Říkají, že na nás uvalí sankce. Ať to udělají. Kolik jich vydali dosud? Čtvery? Jen ať jich na nás uvalí 4000,“ řekl Ahmadínežád za velkého potlesku přítomných.

Americká politika je podle něj založená na kolonialismu a „zákonu džungle“, zatímco Írán je podle něj připraven k jednání na nejvyšší úrovni založenému na spravedlnosti a respektu.