Telefony BlackBerry se stávají postrachem tajných služeb

Rijád - Další dvě země omezují používání komunikátorů BlackBerry. Po letošních varováních tajných služeb v Německu a dalších evropských zemích se nově přidává Saudská Arábie a Spojené arabské emiráty. Ty budou blokovat posílání e-mailů i cizincům, kteří jen země navštíví. Bezpečnostní agenti se bojí toho, že nad systémem BlackBerry nemají kontrolu a mohou z něj unikat citlivé informace.

„Blackberry  používá ve Spojených arabských emirátech kolem půl milionu lidí. Nové opatření by jim mělo omezit přístup k e-mailům, surfování na internetu a posílání zpráv po internetu,“ vysvětluje Stan Grant ze CNN. Spojené arabské emiráty a Saudská Arábie ale nejsou jediné země, které si na BlackBerry stěžují. Na nátlak svých poradců už totiž musel své BlackBerry odložit i americký prezident Barrack Obama. Své politiky varovaly i tajné služby v Evropě.

„První problém je, že technologie přijde někomu nebezpečná z toho hlediska, že kdyby se jí podařilo prolomit, tak je ohroženo spousty dat. Druhý problém je, že technologie Blackberry je uzavřená a vláda nemá přístup k informacím,“ tvrdí redaktor Mobil.cz Luděk Vokáč.

Reportáž Jana Beránka a rozhovor s Petrem Krčmářem (zdroj: ČT24)

Blackberry přineslo do mobilního světa možnost být neustále on-line a psát zprávy na plnohodnotné klávesnici. S nástupem chytrých telefonů se ale situace na trhu rychle mění. „V současné době si mohou zákazníci vybrat mezi mnoha telefony s operačními systémy, které synchronizují e-maily v telefonu přímo s jejich počítačem,“ upozorňuje mluvčí Vodafone Miroslav Čepický. Chytrých mobilů by se mělo do tří let prodávat víc než těch klasických. Do konce příštího roku by je mělo podle studie společnosti Gartner používat 300 milionů lidí.