BP se připravuje na zaslepení havarovaného vrtu

New Orleans – Společnost BP se po více než čtvrt roce, kdy do moře v Mexickém zálivu unikala ropa, chystá na definitivní zaslepení havarovaného vrtu. Dnes pracovníci firmy provedou zkušební testy, zítra pak začnou vrt definitivně zaslepovat.

„Závěrečné práce na utěsnění poškozeného ropného vrtu začnou v úterý. Dnes provedeme zkušební testy injektáže, vyhodnotíme výsledky a provedeme potřebné úpravy,“ oznámil dnes zástupce společnosti Kent Wells. 

ZDE sledujte živě práce na havarovaném vrtu v Mexickém zálivu.

Práci na definitivním zaslepení havarovaného vrtu v posledních dnech komplikovala tropická bouře Bonnie. Místo u paty vrtu bylo zavaleno usazeninami, které bylo třeba nejprve odklidit. Finální dokončení bylo proto odsunuto až na zítřek. 

Pracovníci firmy BP po dnešních testech a případných úpravách zítra začnou cementem a bahnem vrt ucpávat. Materiál poženou do hlavního vrtu odlehčovacími šachtami, které vyhloubili v minulých týdnech. Nadobro by mohl být vrt umrtven koncem srpna. 

Po havárii z 20. dubna, která usmrtila 11 dělníků, uniklo z vrtu odhadem 356 až 697 milionů litrů ropy, než se 15. července podařilo dočasně vrt utěsnit.

Vydáno pod