Slovenská vláda požádala v parlamentu o důvěru

Bratislava - Slovenská premiérka Iveta Radičová požádala slovenský parlament o důvěru pro svůj koaliční kabinet. Nyní se očekává bouřlivá diskuse, programové prohlášení se totiž vůbec nelíbí opozici. Navíc není vůbec jisté, zda vládu v parlamentu podpoří i čtyři poslanci hnutí Obyčejní lidé, kteří ve volbách kandidovali za jednu z koaličních stran Svoboda a Solidarita.

Radičová ve vládním programovém prohlášení označila za svou prioritu zvýšení kvality života na Slovensku. Národní rada bude o dokumentu jednat ve středu. Zatím není jasné, kdy se společné hlasování o osudu prohlášení a o důvěře uskuteční. Novému slovenskému kabinetu stačilo na sepsání programu pouhých osmnáct dní. Nyní chce vláda Radičové postupnými kroky řešit problémy, jako je zadlužování státu nebo korupce. Rozsáhlé reformy, které byly zvykem u minulých vlád, se tak tentokrát čekat nedají. Premiérka Radičová totiž odmítá spouštět „reformy pro reformy“.

Čtveřice středopravých stran rovněž plánuje zatraktivnit podnikatelské prostředí, naopak ale nepočítá s privatizací strategických podniků. Mírnou většinu, o kterou se kabinet v parlamentu opírá, ale v minulých dnech zkomplikovali čtyři rebelové z hnutí Obyčejní lidé. Podle jejich názoru hrozilo, že vláda bude ignorovat volební sliby jejich strany. Hrozilo proto, že z koalice odejdou.

Čtveřice poslanců požadovala proto po vládě, aby se zaručila, že bude prosazovat i jejich návrhy, například aby se plat poslanců odvíjel od jejich docházky na zasedání parlamentu. Právě toho se hnutí nechce vzdát a slibuje, že se bod pokusí prosadit do vládního programu při jeho nejbližší revizi.