V pákistánském Karáčí bylo zabito nejméně 45 lidí

Karáčí - Nejméně 45 lidí bylo zabito při nových politicky motivovaných násilnostech v pákistánském Karáčí, které vypukly po vraždě představitele Národního hnutí muhadžírů (MQM) a jeho bodyguarda. Ráza Haidar byl zabit v pondělí v mešitě, kam se šel pomodlit za zabitého přítele. Během několika minut po jeho smrti v několika částech Karáčí vypukly střety, rabování a žhářství. Nemocnice hlásí desítky zraněných, napsal dnes pákistánský list Dawn.

Podle líčení listu se město propadlo do chaosu a anarchie. Všude zněla střelba, kvůli níž byla uzavřena obchodní střediska, obchody i benzinové pumpy, a život se prakticky zastavil. Karáčí navíc potemnělo, když bylo vypnuto pouliční osvětlení ve všech hlavních obchodních i rezidenčních čtvrtích. Pákistánský přístav Karáčí s 18 miliony obyvatel je ekonomickým centrem země. Město v posledních letech sužuje sílící politicky motivované násilí, kterého využívají i místní gangy a drogové mafie.

Střety v Karáčí jsou především mezi stoupenci MQM a přívrženci Lidové národní strany (ANP). Jak MQM, tak ANP jsou v koaliční vládě prezidenta Ásifa Alího Zardárího. Muhadžírové jsou urdofonní muslimští přistěhovalci, kteří přišli v roce 1947 po rozdělení Indie a tvoří 70 procent obyvatel Karáčí. ANP je převážně paštunskou stranou, což je příčinou střetů.

Zatímco investoři v Pákistánu už si zvykli na prakticky každodenní násilí islámských ozbrojenců na severozápadě země a jejich střety s armádou, krveprolití v Karáčí má mnohem přímější dopad na finanční trhy. V tomto městě sídlí centrální banka i hlavní burza, jsou tu dva hlavní pákistánské přístavy a většina zahraničních společností investujících v Pákistánu má kanceláře právě v Karáčí.

Vydáno pod