Požár na ostrově Samos je pod kontrolou, Češi mimo ohrožení

Atény – Rozsáhlý požár na řeckém ostrově Samos, kvůli kterému bylo v noci preventivně evakuováno několik stovek turistů, mají hasiči již od rána pod kontrolou. Mezi evakuovanými lidmi bylo také sto Čechů. Teď se čeští turisti vracejí do svých hotelů a podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur se jich požár přímo nedotkl, ani nebyli v ohrožení života.

„Nyní už nebezpečí v Kamposu pominulo a čeští turisté se vracejí zpět do svých původních hotelů,“ uvedl mluvčí asociace Tomio Okamura. Čeští rekreanti podle něj tráví ve větší míře dovolenou ještě v letoviscích Kokkari a Pythagorion, která požáry neohrožují. Na ostrově Samos je nyní 500 až 600 českých turistů.

Zástupce hasičských sborů sdělil, že stovky hasičů a dobrovolníků bojovaly proti plamenům celou noc. Časně ráno záchranáři nasadili do boje s živlem osm letadel a čtyři vrtulníky, a poté se podařilo dostat oheň pod kontrolu. Dodal však také, že riziko nových požárů zůstává mimořádně vysoké.

Požár vypukl v pondělí poblíž oblíbeného letoviska Marathokampos na západě ostrova. Záchranné sbory tam z bezpečnostních důvodů evakuovaly na 400 turistů převážně ze Skandinávie. Do svých hotelů se mohli vrátit ještě tentýž den. Jde již o druhý požár na tomto ostrově během jednoho týdne. Policie zatkla tři pastevce, kteří jsou podezřelí, že minulý týden založili čtyři požáry, které v severní části ostrova zničily 1000 hektarů porostů a zemědělských kultur.