Ovzduší u letiště v Düseldorfu hlídají včely

Düseldorf – V německém Düseldorfu se staly včely strážkyněmi čistoty vzduchu. Na tamním letišti začali odborníci s pomocí dvou set tisíc včel testovat, jak letecký provoz ovlivňuje kvalitu vzduchu v okolí. Vědci zkoumají včelí med, ve kterém se ukládají škodlivé látky. Včely jsou totiž velmi náchylné na prostředí, ve kterém žijí. Citlivě vnímají kvalitu vzduchu i vibrace, které startující a přistávající letadla vydávají.

Loni prošlo branou mezinárodního letiště v Düseldorfu téměř osmnáct milionů cestujících. Personál sice neustále provádí měření, jak letecký provoz ovlivňuje životní prostředí v okolí, pro jistotu si ale pozval na pomoc i místní včely. Škodlivé látky by se totiž ukládaly v jejich medu, který pravidelně putuje na laboratorní analýzu.

„Za poslední čtyři roky testy neukázaly v medu žádné škodlivé látky, které se do něj mohly dostat ze vzduchu. Takže ovzduší je tu poměrně čisté, pokud se v něm daří včelám, které navíc produkují kvalitní med,“ vysvětluje včelař Walter Klumpp.

Reportáž Filipa Šimka (zdroj: ČT24)

Včely monitorují okruh tří kilometrů kolem letiště

Včely jsou poměrně vybíravé na prostředí, ve kterém žijí. Podle Waltera Klumppa ale v okolí letiště nijak netrpí: „Včely se tady chovají stejně jako doma, kde mají mnohem větší klid. Ony vlastně neslyší tak jako lidé, jen vnímají vibrace. Nevypadá to ale, že by je zdejší letadla nějak rušila.“

Manažerka letištní kontroly emisí Veronika Bappertová vidí ve včelách skvělé „hlídací psy“ ovzduší: „Biomonitoring je výborný doplněk běžného měření, protože včely sbírají nektar, pyl, vodu a vzorky vzduchu v okolí až tří kilometrů. V medu se to pak všechno projeví.“ Testování pomocí včel už vyzkoušelo sedm německých letišť. I když nenahradí klasické měření, další města už o netradiční metodu projevila zájem také. Zkrátka nepřijdou ani samotné včely, ujali se jich místní včelaři a sebraný med rozdávají jako zajímavý suvenýr.

Vydáno pod