Sluneční erupce možná připraví střední Evropě polární záři

Washington - Díky dvěma slunečním bouřím možná dnes a ve středu zahlédnou obyvatelé velké části Evropy a Severní Ameriky na obloze neobvyklou hru světel a barev známou jako polární záře. Slunce v neděli přímo směrem k Zemi vychrlilo tuny svého plazmatu.

Z polární záře, závoje z červeného, zeleného i fialového světla, se obvykle mohou těšit obyvatelé nejsevernějších oblastí. Dále na jihu by měl být úkaz pozorovatelný díky mimořádné události, kdy Slunce na Zemi nabité částice „vystřelilo“ ze dvou různých míst najednou.

„Solární cunami“, které se k Zemi řítí rychlostí kolem 44 milionů metrů za sekundu, by nemělo způsobit zhroucení globálních komunikačních sítí nebo poškodit družice.

Erupce, neboli vymrštění koronální hmoty, se na Slunci objevují při nestabilitě magnetického pole. Když se mrak vyvržených nabitých částic setká s magnetickým polem Země a s atomy dusíku a kyslíku v její atmosféře, vzniká spektakulární hra světel.

V posledních letech procházelo Slunce fází řídkého výskytu slunečních bouří. V příštím období by mělo být opět aktivnější. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) uvádí, že sluneční aktivita prochází pravidelným zhruba jedenáctiletým cyklem. Poslední vrchol činnosti Slunce nastal v roce 2001 a další maximum by mohlo přijít kolem roku 2013.