Mladá jachtařka z Nizozemska vyráží na cestu kolem světa

Amsterdam - Na vytouženou a s velkými obtížemi prosazenou cestu kolem světa dnes vyráží čtrnáctiletá jachtařka Laura Dekkerová. Plavbu jí na konci července napodruhé povolil nizozemský soud. Pokud by se dívce odvážný kousek podařil, stala by se nejmladším člověkem, který by něco takového dokázal.

Justice odvážné jachtařce zprvu cestu kolem světa zakázala, dívku dokonce na čas odebrala rodičům a svěřila do státní péče. Na konci července však soudy své rozhodnutí přehodnotily, a tak se dívka může vydat do vln.

Soudkyně, Amsterdam:

„Soud nemůže určit, jestli bude mít dlouhá plavba vliv na dívčin společenský a citový vývoj. Svěřuje ji proto zpět do péče rodičům, rozhodnutí je na nich.“

Laura v řízení lodí rozhodně není žádným nováčkem. Plachtit se učila už od čtyř let a na vodě se navíc i narodila - na palubě jachty poblíž pobřeží Nového Zélandu. „Jsem šťastná, málem jsem radostí skočila do vody, bála jsem se, že zase vymyslí něco dalšího, aby mě zastavili,“ svěřila se Dekkerová.

Dívka chtěla obeplout svět už v deseti, rodiče jí to tehdy ale nedovolili. I dnes chce mít její otec jistotu, že jeho dcera nebude zbytečně riskovat. Vybral co nejbezpečnější trasu, Laura má naplánované pravidelné zastávky, bude v kontaktu s podpůrným týmem a společně s otcem cestou z Nizozemska do Lisabonu naposledy prověří její jachtu. 

Pokud se Lauře její pokus podaří, dorazí zpět do Nizozemska v roce 2012. Zároveň tak překoná dosavadní rekord Australanky Jessiky Watsonové. Ta svou cestu dokončila letos 15. května, tři dny před svými sedmnáctými narozeninami.