Atentát na Ahmadínežáda se zřejmě nekonal

Teherán - Íránská státní média popřela, že na prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda byl dnes spáchán atentát. Odmítla tak předchozí informace konzervativního íránského serveru Khabaronline, který uvedl, že prezidentská kolona se na cestě z letiště v Hamadánu na veřejné shromáždění stala terčem pumovému útoku. Podle oficiálního sdělení íránských úřadů explozi způsobila zábavní pyrotechnika. Ahmadínežád se po incidentu objevil v živém vysílání íránské státní televize ze sportovního stadionu v Hamadánu. Vypadal, že je v pořádku, přednesl plánovaný projev a o údajném útoku se ani slovem nezmínil.

Předchozí zprávy hovořily o tom, že Ahmadínežád dnes přežil pokus o atentát, při němž bylo několik lidí zraněno. Na prezidentský konvoj údajně někdo hodil podomácku vyrobenou bombu, útočník byl posléze zatčen. K explozi se ale nikdo nepřihlásil. Server Khabaronline později zprávu o útoku ze svých stránek stáhnul, nicméně blízkovýchodní spolupracovník ČT Břetislav Tureček připomíná, že tento server je napojen na předsedu íránského parlamentu, takže nejde o opoziční zdroj.

Na záběrech prezidentské kolony mířící na stadion v Hamadánu není vidět žádný náznak pokusu o útok. Pouze na jedné fotografii se zdá, že se Ahmadínežádova ochranka před něčím kryje. Jiný záběr zase ukazuje kouř vedle prezidentské kolony.

„Írán odmítá zprávy, že se prezident Mahmúd Ahmadínežád stal terčem granátového útoku ve městě Hamadán. Úřady a prezidentská ochranka uvedly, že u prezidentské kolony vybuchla zábavní pyrotechnika. K incidentu došlo, když prezident směřoval z letiště v Hamadánu, aby ve městě přednesl projev,“ uvedla íránská státní televize Press TV.

Podle původní zprávy serveru Khabaronline došlo k explozi asi 100 metrů od vozu s íránským prezidentem. Polooficiální íránská agentura Fars nejprve mluvila o podomácku vyrobeném výbušném zařízení, pak se také přidala k verzi o explozi petardy. Ty se podle redaktora ČT Petra Zavadila při podobných příležitostech odpalují poměrně často.

Ahmadínežád v pondělí v Teheránu na konferenci o íránských exulantech vyjádřil přesvědčení, že ho Izrael chce zavraždit. „Hloupí sionisté najali žoldáky, aby mě zavraždili,“ prohlásila hlava íránské islámské republiky. Populistický zastánce tvrdé linie si ale udělal nepřátele nejen v zahraničí, ale i v domácích reformních kruzích.

Vydáno pod