Pákistánu hrozí humanitární katastrofa

Islámábád - Lidé ze zatopených oblastí v Pákistánu trpí hladem a nemají dost pitné vody. Několik dnů trvající povodeň, která je největší od roku 1929, už zabila na 1 500 lidí. Povodně zasáhly víc než tři miliony obyvatel, na 30 tisíc je odříznuto od světa a zemi hrozí humanitární katastrofa. Spojené státy už schválily pomoc ve výši 10 milionů dolarů, do země pošlou i další vrtulníky. Do Pákistánu míří i čeští záchranáři: pomohou s hledáním náhradního přístřeší, budou distribuovat potraviny a rozdávat čisticí tablety na vodu.

Situace v zemi se dále zhoršuje, srážky neustávají a záplavy teď devastují i centrální části Pákistánu. Světová zdravotnická organizace poslala léky asi pro 200 tisíc lidí. Na místě jsou mobilní nemocnice a zdravotníci, kteří v posledních dnech ošetřili kolem 15 tisíc lidí. V oblastech severozápadního Pákistánu hrozí hladomor. Uvedl to dnes Světový program pro výživu (WFP), podle nějž bude v příštím měsíci potřebovat potravinovou pomoc 1,8 milionu lidí.

Pomoc pro Pákistán

Sbírka organizace ADRA
č. ú. 4028 4028/0300, variabilní symbol 300

Sbírka organizace Člověk v tísni
č. ú. 5098 5098/0300
Dárcovská SMS ve formě DMS PAKISTAN na číslo 87777 

Sbírka organizace Charita
č. ú. 3933682/0800, variabilní symbol 132

Humanitární organizace Charita uvolnila ze svého krizového fondu 100 tisíc korun na pomoc záplavami postiženému Pákistánu. Přispět může i veřejnost na účtu u České spořitelny. Přímo v Pákistánu pomáhá organizace Člověk v tísni, sbírku vyhlásila i ADRA.

Do boje s živlem poslala vláda kolem 50 tisíc vojáků. Armádě se podařilo dostat téměř do všech oblastí, které zatopila voda na severozápadě Pákistánu. Záchranáři prohledávají trosky zdevastovaných vesnic a obyvatele přepravují do suchého bezpečí. Z mostu přes řeku Svát zůstalo jen torzo. Vojáci narychlo postavili provizorní lávku - jedinou cestu, kudy se lidé z hor dostanou na druhý břeh. 


Zatímco doposud se psalo o povodňové katastrofě v provincii Chajbar Pachtunchvá (Severozápadní pohraniční provincie), dnes záplavové vody zpustošily stovky vesnic ve středopákistánské provincii Paňdžáb a usmrtily zde desítky lidí. Na některých místech voda sahá tak vysoko, že jsou vidět jen vrcholky stromů a nejvyšší patra domů. Ohrožena je v této provincii, která je sýpkou Pákistánu, i místní úroda.

Záchranáři varují, že na podobný scénář a na evakuace se musí připravit i jih Pákistánu, kam tečou stále rozbouřenější řeky. Podle Muhammada Hanífa z národního meteorologického centra v Islámábádu jsou letošní monzunové deště 25 až 30 procent nad dlouhodobým normálem a lze mluvit o stoletých deštích.

Na severozápadě Pákistánu je bez domova téměř milion lidí, 80 tisíc obydlí bylo srovnáno se zemí a dalších 50 tisíc poškozeno. Lidem chybí jídlo, léky a hlavně nezávadná pitná voda. Především mezi dětmi se rychle šíří průjmy, infekce a nemoci dýchacích cest a zřejmě i cholera.

Pákistánský prezident terčem kritiky za návštěvu Británie v době záplav

Ostré kritiky provázejí současnou oficiální návštěvu pákistánského prezidenta Ásifa Alího Zardárího v Británii. V úterý večer ho na letišti v Londýně přivítal dav demonstrantů, kteří poukazovali na to, že by se Zardárí měl v tuto chvíli věnovat spíš situaci statisíců lidí postižených ničivými záplavami na pákistánském území. Tento názor sdílejí i dva britští poslanci pákistánského původu, kteří předem odmítli účast na čtvrteční slavnostní večeři s prezidentem.

Centrem pozornosti je i výrok britského premiéra Davida Camerona z minulého týdne, podle nějž Pákistán podporuje vývoz teroru. Pákistánská vláda si v pondělí kvůli Cameronovým slovům předvolala britského vyslance v Islámábádu. Předseda britské vlády ale v úterý prohlásil, že svých slov v žádném případě nelituje.