Haider dostával údajně peníze od Husajna a Kaddáfího

Rakousko – Tragicky zesnulý korutanský hejtman Jörg Haider a vedení jeho strany údajně dostávali peníze od iráckého diktátora Saddáma Husajna a libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Podle týdeníku Falter chce rakouské státní zastupitelství prověřit podezření, že pravicový populista získal od libyjského režimu 45 milionů eur a dalších 10 milionů z Iráku. Už na začátku týdne se objevila zpráva, že Haider ukrýval na tajných lichtenštejnských účtech v přepočtu přes miliardu korun.

Falter cituje z deníku Haiderova důvěrníka Waltera Meischbergera, jehož pravost chce nyní vyšetřit státní zastupitelství. Zápisky hovoří o převodu 45 milionů od libyjského vůdce, jenž byl v kontaktu s nejmenovaným Haiderovým důvěrníkem. Další Haiderovi muži podle těchto záznamů údajně navštívili Irák, kde také dostali 10 milionů eur od tamního režimu a z kont patřících Saddámově rodině. Dalších pět milionů eur prý přinesl nejmenovaný Haiderův důvěrník v kufříku ze Švýcarska do Mnichova, údajně s cílem je investovat. Z deníku prý vyplývá, že švýcarské konto, z něhož peníze pocházely, patřilo zemřelým Saddámovým synům Udajovi a Kusajovi.

Haider Saddáma Husajna v Iráku osobně navštívil před americkou invazí do země z roku 2003 a přátelil se s Kaddáfího synem. Byl známý i tím, že si liboval v luxusu. V Korutanech mu patřilo 1600 hektarů lesa a měl rád rychlá auta. V jednom z nich v roce 2008 při autonehodě zemřel.

Jörg Haider
Zdroj: ČT24