Podle OSN byli Izraelci při střetu s Libanonci na svém území

Bejrút/Jeruzalém – Izraelští ženisté byli při úterní přestřelce s libanonskými vojáky na izraelském území. Uvedlo to dnes v prohlášení vedení mírových Prozatímních sil OSN v Libanonu (UNIFIL). Izrael to říkal od začátku, zatímco Libanon obviňoval izraelské vojáky z vniknutí na libanonskou stranu. Incident vypukl poté, co se izraelští ženisté pokusili pokácet stromy ve sporném území, porost totiž izraelským vojákům bránil ve výhledu. Při incidentu zemřelo pět vojáků a jeden libanonský novinář.

V úterý ráno začali na hranici libanonští vojáci pálit na příslušníky izraelské armády, kteří u hranice likvidovali porost a kteří palbu opětovali. Při přestřelce přišli o život čtyři Libanonci a jeden izraelský armádní důstojník. Jeho kolega byl těžce raněn. Libanon tvrdil, že Izraelci se při likvidaci porostu ocitli na libanonském území, což Izrael odmítl. Bejrút později uvedl, že incident se udál na „rozporuplném území“.

OSN střeží na jihu Libanonu provizorní hranici s Izraelem, takzvanou modrou linii. Tu vytyčila po odsunu izraelských vojsk v roce 2000 z oblasti, kterou 22 let okupovala.

„UNIFIL zjistil, že stromy poražené izraelskou armádou se nacházejí na jih od modré linie, na izraelské straně,“ uvedla mise v prohlášení. Poznamenala, že libanonská vláda má výhrady k vytyčení modré linie v oblasti úterního incidentu. Vyzvala obě strany ke klidu zbraní.

Libanon hned v úterý ujistil, že je pro udržení klidu v oblasti. Izraelská armáda poté vyjádřila přesvědčení, že šlo o neplánovanou a ojedinělou akci a že nepředpokládá další boje. K tomuto tvrzení ji nejspíš vedlo i zjištění, že palby se neúčastnilo libanonské šíitské hnutí Hizballáh, které s Izraelem v létě 2006 měsíc bojovalo.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes v televizním vysílání prohlásil, že „Izrael odpovídá a bude odpovídat silou na jakýkoliv útok proti svým občanům i vojákům“. Zodpovědnost za útoky z tohoto týdne nesou Libanon a extremistické hnutí Hamas. „Považujeme je za zodpovědné za násilné provokace proti našim vojákům,“ dodal.

Libanonský voják po přestřelce s Izraelci
Zdroj: ČTK/AP/Mohammed Zaatari
Vydáno pod