Írán získal ruské rakety S-300, Moskva a Bělorusko dodávku popírá

Moskva/Teherán – Íránská armáda získala čtyři rakety země-vzduch ruského typu S-300, přestože Moskva oficiálně odmítla splnit smlouvu na jejich dodání Teheránu. S odvoláním na polooficiální íránskou agenturu Fars to dnes uvedla agentura AP. Moskva vzápětí popřela, že by tyto rakety pocházely z ruských skladů. Mluvčí ruské vývozní zbrojní agentury Rosoboroneksport v Moskvě prohlásil, že Rusko Íránu žádné rakety tohoto typu nedodalo.

„Rusko se ve své exportní činnosti přísně drží existujících omezení, která vyhlásila Rada bezpečnosti OSN,“ řekl dnes agentuře ITAR-TASS mluvčí vývozní agentury Vjačeslav Daviděnko. Podle agentury Fars Írán obdržel dvě rakety od Běloruska a dvě další od jiného nejmenovaného zdroje. Žádné íránské oficiální kruhy se ke zprávě íránské tiskové agentury zatím nevyjádřily.

Mluvčí běloruského státního vojenského a obchodního výboru zprávu ale kategoricky popřel. „Jednání s íránskou stranou o takových systémech se neuskutečnilo, tudíž se neuskutečnily ani žádné dodávky do Íránu, a to ani takových systémů, ani jejich komponentů,“ prohlásil Vladimir Lavrenjuk a dodal, že Bělorusko striktně dodržuje všechny mezinárodní dohody o kontrole exportu.

Rusko podepsalo v roce 2007 smlouvu na prodej střel S-300 Íránu. Ale letos v červnu prohlásilo, že s ohledem na nové sankce Rady bezpečnosti OSN proti Íránu kvůli jeho jadernému programu rakety nedodá. Teherán vyzval Moskvu k dodržení smlouvy. Tvrdí, že jeho jaderný program má civilní, a nikoli vojenské cíle. Hodnota dojednaného, ale údajně nerealizovaného ruského kontraktu je 800 milionů dolarů (15 miliard korun). Podle dostupných informací jedna baterie raket obsahuje velitelské stanoviště a 12 odpalovacích zařízení, z nichž každé má čtyři raketové kontejnery.

Izrael se obává, že větší počet raket S-300 v Íránu změní vojenskou rovnováhu sil na Blízkém východě. Moskva považuje rakety za elitní část svého zbrojního programu a označuje je za řádově lepší než americké protirakety Patriot.