Fico se pustil do koalice a ta zase do něj

Bratislava – Bývalý slovenský premiér Robert Fico se ve slovenském parlamentu pustil do vládní koalice. Ta přitom včera požádala parlament o vyslovení důvěry. Dnes probíhá rozprava, ve které Fico označil vládní program za nevěrohodný a kabinet za nekvalifikovaný. Poslanci vládní koalice si to ale nenechali líbit a naopak zkritizovali bývalou Ficovu vládu.

Robert Fico, šéf nejsilnější opoziční strany Směr-SD, v úvodu debaty zopakoval svoje dřívější výroky o údajné nedůvěryhodnosti plánů kabinetu. Vyjádřil navíc obavy, že kabinet není dostatečně odborný. Narážel přitom na osobu ministra obrany Ľubomíra Galka (SaS), který byl šéfem Kauflandu. Fico rovněž zpochybnil snahu vlády Ivety Radičové o co největší transparentnost. 

Představitelé koalice zase naopak nešetřili kritikou bývalého Ficova kabinetu. Předseda Národní rady a lídr strany Svoboda a solidarita Richard Sulík označil období Ficovy vlády za dobu temna. Ministr financí Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) zase upozornil na to, že předchozí vláda zavinila rozvrat veřejných financí. 

Debata předchází hlasování o programu vlády, které je spojeno s vyslovením důvěry kabinetu současné premiérky Ivety Radičové. Zatím není jasné, kdy poslanci o prohlášení rozhodnou. Rozprava by se totiž mohla protáhnout i na několik dní. 

Podle programového prohlášení se současný kabinet chystá změnit několik zákonů, které prosadila Ficova vláda. Změny čekají například školství a justici. Kabinet také odmítá privatizaci strategických podniků nebo zvýšení věkové hranice pro odchod do důchodu. Nadále se hodlá soustředit na ozdravení veřejných financí, tvorbu nových pracovních míst, boj s korupcí a zlepšení přístupu ke spravedlnosti.

Vpředu zleva ministr dopravy Ján Figeľ, premiérka Iveta Radičová, ministr financí Ivan Mikloš a ministr práce a sociálních věcí Jozef Mihál a vzadu zleva předseda parlamentu Richard Sulík a místopředsedové Pavol Hrušovský a Milan Hort ve slovenském parlamentu, který 3. srpna v Bratislavě na své schůzi projednával programové prohlášení nové vlády
Zdroj: Jan Koller/ČTK