BP začala do vrtu pumpovat cement

New Orleans - Situace kolem likvidace ekologické pohromy v Mexickém zálivu se podle všeho obrací k lepšímu. Společnost BP zahájila druhou fázi operace na umrtvení poškozeného vrtu a nechala do něj proudit cement. Stalo se tak několik hodin poté, co dal Bílý dům k akci svolení a vyjádřil naději, že katastrofa v zálivu se tím chýlí ke konci.

Procedura cementování doplní podle BP pokračující hloubení odlehčovacích pomocných vrtů. Ty mají být hotovy ve druhé polovině srpna a učiní pomyslnou tečku za zapečetěním poškozeného místa. Těmito pomocnými vrty chce BP vhánět bahno s cementem spodem do poškozeného vrtu.

Ekologická pohroma v Mexickém zálivu uškodila šéfovi Bílého domu Baracku Obamovi zřejmě víc než jakákoli jiná událost od jeho nástupu do úřadu. O to viditelnější teď byla jeho úleva. „Dlouhá bitva s cílem zastavit únik ropy se konečně blíží ke konci. A z toho máme velkou radost,“ okomentoval to Obama.

Sledujte živě práce na ucpávání vrtu: video ZDE.

Vyjádřený optimismus má hned dva důvody. Tím prvním bylo oznámení společnosti BP, že první fáze operace umrtvení poškozeného vrtu překonala svou kritickou fázi. Thad Allen, velitel zásahu, admirál pobřežní stráže, popisuje: „Podařilo se nám vyrovnat hydrostatický tlak mořské vody s tlakem uvnitř zátky. A v zásadě se nám tak uvnitř vrtu podařilo dosáhnout statických podmínek. To nám dovoluje věřit, že už k žádnému dalšímu úniku ropy nedojde.“

Grafika podmořského vrtu a dvou odlehčovacích šachet ZDE.

V moři zůstává už jen čtvrtina uniklé ropy

Druhým důvodem k optimismu jsou pak závěry obsažené v situační zprávě, kterou si od pětadvacítky vládních i nezávislých expertů objednala americká administrativa a která konstatuje, že z téměř pěti milionů barelů ropy, které z poškozeného vrtu vytekly, zůstává v moři a na pobřeží už jen asi 26 procent.

„Klíčovým závěrem této zprávy je zjištění, že naprostá většina uniklé ropy se buď odpařila, shořela, byla mechanicky odstraněna nebo se prostě rozpustila a je v poměrně rychlém procesu rozkladu,“ vysvětluje Jane Lubchencová, ředitelka Národního úřadu pro oceán a atmosféru.

I když se o sebe příroda zjevně dokáže postarat lépe, než se předpokládalo, někteří z vědců varují, že přehnaný optimismus není na místě. Těžké rány, které utrpěl například místní rybolov, se totiž jen tak nezhojí.