Armáda Jižní Koreje cvičí u hranice s KLDR

Soul - Jižní Korea zahájila ve vodách Žlutého moře poblíž hranice s KLDR rozsáhlé vojenské manévry. Účastní se jich téměř tři desítky plavidel, 50 stíhaček a na 4,5 tisíce příslušníků armády. Jihokorejci prý chtějí cvičit obranu před severokorejskými ponorkami. Podle Pchjongjangu jde o provokaci.

Cvičení jihokorejské armády následuje po nedávných společných manévrech armády Jižní Koreje se Spojenými státy. Do dnešní operace blízko sporné hranice se Severní Koreou se zapojí 29 lodí, 50 letounů a 4,5 tisíce vojáků. Ti budou dokonce cvičit s ostrou municí. Armáda ale ujišťovala, že palba bude mířit směrem do Jižní Koreje.

Cvičení blízko hranice se nelíbí Pchjongjangu, označuje to za provokaci. Severokorejská oficiální média zveřejnila prohlášení představitelů severokorejské armády, ve kterém je jihokorejské cvičení označeno jako „přímá vojenská invaze, jejímž cílem je narušit severokorejské právo na sebeobranu“. Armádní vůdci „se rozhodli odpovědět na nebezpečnou námořní palbu skupiny zrádců rezolutní fyzickou odplatou“, konstatuje se dále v prohlášení. Žádné podezřelé pohyby severokorejské armády prý ale zatím nebyly zaznamenány.

Jižní Korea se ale brání, že jde pouze o obranné cvičení. „Nebudeme tolerovat žádné provokace od nepřátel, toto cvičení nám umožní, abychom se připravili na útok,“ uvedl zástupce jihokorejské armády. „Účelem cvičení je posílit naši reakci na nepřátelské nepřiměřené provokace a vyzkoušet naše operační schopnosti,“ dodal. 

Napětí na Korejském poloostrově se vystupňovalo poté, co se 26. března potopil jihokorejský křižník. Na jeho palubě zemřelo 46 jihokorejských námořníků. Soul tvrdí, že loď potopilo severokorejské torpédo, Pchjongjang to ale odmítá.