Campbellová u soudu s Taylorem: Dostala jsem pár kamínků

Haag – V procesu s bývalým liberijským prezidentem Charlesem Taylorem, který je u mezinárodního tribunálu v Haagu obviněn z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, dnes vypovídala supermodelka Naomi Campbellová. Ta měla údajně od Taylora v roce 1997 dostat diamanty, které mohly pocházet z krvavých bojů v Sierra Leone. Campbellová dnes u soudu vypověděla, že dostala „pár špinavých kamínků“, nepotvrdila ale, že by byly přímo od Taylora.

Taylor před mezinárodním tribunálem v Haagu čelí obvinění z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, kterých se měl dopustit během desetiletého konfliktu ve státě Sierra Leone. Během občanské války zemřelo 250 tisíc lidí. Obžaloba se u soudu v Haagu snaží prokázat, že bývalý liberijský prezident dodával rebelům ze Sierra Leone zbraně a dostával za to od nich takzvané krvavé diamanty.

Jedním z klíčových svědků se stala bývalá topmodelka Naomi Campbellová, která měla údajně v roce 1997 dostat na večeři pořádané Nelsonem Mandelou v Jihoafrické republice od Taylora diamanty. Taylor jakékoli napojení na obchod s diamanty popírá, stejně jako to, že by nějaké kameny Campbellové věnoval.

Výpověď u soudu

Naomi Campbellová: „Když jsem spala, někdo zaklepal na dveře. Byli tam dva muži a dali mi pouzdro a řekli, to je dárek pro vás?“

Žalobkyně Brenda Hollisová: „Víte, v kolik to bylo hodin?“

Naomi Campbellová: „Nevím. Spala jsem. Probudili mě ze spánku.“

Naomi Campbellová: „O Charlesu Taylorovi jsem nic nevěděla. Nikdy jsem o něm předtím neslyšela. Nikdy jsem neslyšela předtím o Libérii ani o termínu krvavé diamanty. Ale měla jsem za to, že to byly ony.“

Topmodelka ale dnes u soudu připustila, že nějaké kameny tehdy dostala. „Viděla jsem pár kamínků, byly velmi malé a velmi špinavé,“ vypověděla Campbellová soudu. Prý jí kameny přinesli v noci nějací lidé do pokoje. Druhý den při snídani o dárku mluvila se svou agentkou Carole Whitovou a herečkou Miou Farrowovou. „Jedna z nich mi řekla, že je to jasně od Charlese Taylora. Já na to odvětila, že předpokládám, že ano,“ uvedla modelka. Campbellová tedy u soudu výslovně neřekla, že by kameny byly přímo od Taylora.

Sporné je navíc i to, kde vlastně darované krvavé diamanty skončily. Campbellové se nelíbily, a tak se prý rozhodla je věnovat dětské nadaci Nelsona Mandely. Kameny údajně dala tehdejšímu šéfovi nadace. Organizace ale popřela, že by nějaké kameny od topmodelky obdržela.

Campbellová dosud o celé historii odmítala mluvit. V dubnu řekla v televizi ABC, že od Taylora nikdy žádné diamanty nedostala a že o tom nechce mluvit. V květnu v televizní show Oprah Winfreyové řekla, že nechce v Taylorově kauze vystupovat, protože se bojí o svůj život. Nejdříve odmítala se soudem v Haagu spolupracovat, vypovídat byla ochotna až poté, co ji soud upozornil, že v případě odmítnutí svědectví by také mohla být odsouzena za pohrdání soudem.

Liberijský prezident Charles Taylor údajně podporoval během občanské války v Sierra Leone v letech 1991 2002 Sjednocenou revoluční frontu (Revolutionary United Front, RUF) dodávkami zbraní za diamanty. RUF ve válce běžně používala dětské vojáky a sexuální zotročování a jiné brutální taktiky. V roce 2003 na nátlak USA Taylor odstoupil, poté se zdržoval v Nigérii. Když se v roce 2006 rozhodla Nigérie vydat ho k soudnímu procesu do Haagu, pokusil se uprchnout do Kamerunu, na hranicích byl ale zadržen. V červnu roku 2007 začal v Haagu proces s Taylorem.

Campbellová prý o Libérii ani o krvavých diamantech do osudné večeře neslyšela. Ani o zvěrstvech ze Sierry Leone, o nichž se dočetla až na internetu. Teď si ale může být jistá, že jako globální hvězda problém krvavých diamantů zviditelnila víc, než kdokoliv před ní.