Kyrgyzská policie rozehnala demonstraci a zatkla údajné pučisty

Biškek - Kyrgyzská policie rozehnala několikatisícovou demonstraci v metropoli Biškeku. Šéf tamní bezpečnosti protestující obvinil ze snahy svrhnout vládu. Demonstranti požadovali podíl na moci pro Urmata Baryktabasova - politika, stíhaného v roce 2005. Baryktabasov byl zatčen před branami hlavního města společně s přibližně 20 stoupenci.

Vlivný podnikatel a politik Baryktabasov se v roce 2005 ucházel o prezidentský post. Úřady ale jeho kandidaturu z formálních důvodů odmítly a Baryktabasovovi stoupenci se krátce pokusili obsadit sídlo vlády. Sám uchazeč o prezidentský úřad uprchl do Kazachstánu a vrátil se až letos na jaře po pádu režimu Kurmanbeka Bakijeva. Kyrgyzský soud vydal na Baryktabasovova zatykač, politik je za hospodářské delikty stíhán i v Kazachstánu.

Do Biškeku se dnes z Baryktabasovova rodiště ve městě Balykči u jezera Issyk-Kul rozjely stovky jeho stoupenců. Před hlavním městem speciální policejní jednotky kolonu vozidel zastavily a protestující rozehnaly střelbou do vzduchu a slzným plynem. Na cestě do hlavního města byl dnes zadržen také Baryktabasov. Oznámila to prezidentka Kyrgyzstánu Roza Otunbajevová, podle níž panuje podezření, že by se znovu pokusil o státní převrat.

V samotném hlavním městě se demonstranti dožadovali setkání s Otunbajevovou a prozatímní vedení země obviňovali z korupce a ignorování zájmů státu. Ministr vnitra Kubatbek Bajbolov obvinil organizátory mítinku z pokusu o násilné převzetí moci.

V Kyrgyzstánu, kde letos v dubnu lidové povstání smetlo Bakijevův režim, se připravují parlamentní volby, které mají dokončit přechod od prezidentského na parlamentní systém vlády. Země žije v trvalém napětí vyvolaném krvavými etnickými spory, které v červnu a červenci připravily o život odhadem dva až tři tisíce lidí.

Kyrgyzská armáda
Zdroj: ČT24