Při náletu spojenců v Afghánistánu zemřelo téměř 30 civilistů

Džalálábád (Afghánistán) - Nejméně 26 lidí, převážně civilistů, zahynulo na východě Afghánistánu při leteckých útocích koaličních sil proti povstalcům z hnutí Tálibán. Afghánský prezident Hamíd Karzáí nařídil informace o civilních ztrátách prošetřit, stejně chce postupovat i velení NATO, které již civilní oběti přiznalo.

Terčem leteckého útoku byly vesnice Nukrchaíl a Hašímchaíl v provincii Nangarhár. NATO oznámilo, že provedlo bojovou operaci v sousedním okrese Šarzád. Nicméně velení Severoatlantické aliance už přiznalo, že při operacích v Nangarháru přišla o život asi desítka civilistů.

Komuniké Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF):

„Koaliční síly hluboce litují, že naše společná operace vedla ke ztrátám na civilních životech, a rodinám vyjadřujeme nejupřímnější lítost.“

Incidenty se staly jen den poté, co vrchní velitel mezinárodních sil v Afghánistánu generál David Petraeus zveřejnil taktické směrnice, jejichž cílem je především větší ochrana civilistů při bojových akcích. Petraeusovy „taktické směrnice“, které vstoupily v platnost v neděli, jasně vymezují a upřesňují podmínky pro použití síly. Před zahájením střelby například musí velitel operace zjistit, že nejsou přítomni žádní civilisté. Jestliže nelze určit možnost přítomnosti civilistů, pak jsou útoky zakázány - se dvěma výjimkami, k nimž patří ohrožení mezinárodních jednotek.

Vydáno pod