WikiLeaks musí vydat úřadům tajné dokumenty o Afghánistánu

Washington - Americké ministerstvo obrany žádá, aby mu server WikiLeaks okamžitě předal asi 15 tisíc tajných a dosud nezveřejněných dokumentů o operacích v Afghánistánu. Přes 70 tisíc citlivých materiálů se na internetu objevilo už koncem června. Pentagon se domáhá jejich stažení; uniklé informace podle něj ohrožují domorodé lidi i vojáky Spojených států, kteří v misi působí.

„Tyto dokumenty jsou majetkem vlády Spojených států a obsahují tajné a citlivé informace. Ministerstvo obrany požaduje, aby server WikiLeaks okamžitě vrátil vládě Spojených států všechny verze dokumentů získané přímo nebo nepřímo z databází ministerstva obrany,“ prohlásil mluvčí Pentagonu Geoff Morrell.

Zakladatel internetového serveru WikiLeaks odmítá obvinění, že zveřejněním tajných dokumentů o amerických operacích v Afghánistánu ohrozil životy vojáků i Afghánců.

Server WikiLeaks zveřejnil tajné dokumenty detailně popisující špatnou bezpečnostní situaci v Afghánistánu a přinášejí informace o dosud nezveřejněných incidentech s civilisty a naznačují, že pákistánské tajné služby udržují styky s afghánskými povstalci.

Geoff Morrell
Zdroj: ČT24