Keňané schválili novou ústavu

Nairobi - Keňané podle očekávání schválili návrh nové ústavy, která má zemi přinést demokratičtější instituce. Podle konečných výsledků pro ni ve středečním referendu hlasovalo více než 67 procent voličů. Referendum, které bylo součástí mírové dohody po krvavých srážkách po sporných volbách v roce 2007, se uskutečnilo v klidu a bez násilností. Účastnilo se ho 71 procent z 12,4 milionu registrovaných voličů. Keňané o nové ústavě hlasovali už před pěti lety, ale tehdy návrh neprošel.

Nová ústava vytvoří v zemi demokratičtější instituce. Vytváří horní komoru parlamentu (Senát) a posiluje jeho pravomoci, aby byly vyvážené oproti dosavadní velké moci prezidenta. Ústava by měla platit od příštích parlamentních voleb v roce 2012. Do té doby zůstane v čele koaliční vlády národní jednoty premiér Raila Odinga podle dohody o sdílení politické moci z února 2008. Změnit by se to mohlo v případě, že by některá ze dvou stran od koaliční dohody ustoupila. To je ale podle analytiků jen velmi málo pravděpodobné.

Keňská vláda i představitelé opozice schválení nové ústavy podporovali. Většina obyvatel totiž považuje nový základní zákon, který nahradí ústavu vyjednanou s Brity v 60. letech, za důležitý krok k vytvoření silného samostatného státu. Odpůrci ústavy tvrdí, že prohlubuje etnické rozdíly, a pokud bude platit, může vyvolat nové násilnosti. Za velmi sporné označují ustanovení, podle kterého bude možné vyvlastnit takzvaně neprávem nabytou půdu.