Zpěvák Wyclef Jean chce být prezidentem Haiti

Port-au-Prince - Hudebník Wyclef Jean se ve čtvrtek oficiálně zaregistroval jako kandidát do listopadových prezidentských voleb na jeho rodném Haiti. Podle agentury Reuters kandiduje za hnutí Viv Ansanm. To hájí zájmy mladých Haiťanů a usiluje o sociální, kulturní a hospodářské povznesení země. Dosavadní prezident René Préval se o třetí prezidentský mandát ucházet nemůže.

„Celý svět se na nás dnes dívá, já reprezentuji všechny Haiťany. Budeme společně žít, společně pracovat, abychom změnili Haiti, otevřeli více škol,“ prohlásil nový kandidát ve svém prvním veřejném projevu poté, co vyšel z úřadu volební komise. Několik hodin po své registraci v rozhovoru pro zpravodajskou televizi CNN uvedl, že se cítí být povolán haitským lidem, aby mu „dal kousek z toho snu, který jsem prožíval v Americe“.

Wyclef Jean:

Sedmatřicetiletý zpěvák, skladatel a hudební producent, jenž trvale žije v USA, přiletěl ve čtvrtek do své rodné země i s rodinou soukromým letadlem. Když v konvoji automobilů dorazil v doprovodu manželky a pětileté dcery do úřadu volební komise v haitské metropoli Port-au-Prince, oslavovalo ho na 500 fanoušků.

Wyclef Jean

Narodil se nedaleko haitské metropole Port-au-Prince, ale vyrostl v New Yorku. Na Haiti, kde je polovina obyvatel mladších jednadvaceti let, se trojnásobný držitel hudebních cen Grammy těší značné popularitě. Mnozí Haiťané na něj pohlížejí jako na postavu, která jim přináší naději a inspiraci.

Uchazeči o prezidentský post na Haiti se mohou registrovat do soboty, dosud se jich zaregistrovalo devět. Vítěz voleb, které se uskuteční 28. listopadu, bude mít kontrolu nad miliardami dolarů z mezinárodní pomoci, která do nejchudší země západní polokoule směřuje po devastujícím zemětřesení z 12. ledna. Přírodní katastrofa usmrtila víc než čtvrt milionu lidí a přes 1,5 milionu Haiťanů vyhnala z domovů.