Moskva se chystá na čtyřicítky, požáry v Rusku zuří dál

Moskva – Absolutní teplotní rekord 40 stupňů Celsia dnes čeká Moskvu. Tu dnes opět zahalil smog z požárů lesů a rašelinišť v okolí ruské metropole, místy viditelnost nepřesahuje 50 metrů. Oheň si dosud vyžádal 52 obětí, v evropské části země spálil na dva tisíce čtverečních kilometrů. Úřady registrují přes 800 větších požárů; polovina z nich vznikla během posledních 36 hodin. Poprvé v tomto týdnu je ale za posledních 24 hodin počet uhašených požárů větší než množství požárů nových.

Nebezpečnou situaci vyvolal požár v okolí centrály ruského protiraketového varovného systému u města Kolomny nedaleko Moskvy. Objekt se nakonec s vypětím všech sil podařilo zachránit, ale podle agentury RIA Novosti „stačilo málo, aby se Rusko ocitlo bez systému včasné výstrahy“ před nepřátelským raketovým útokem. Nedaleko odtud vzplála další, v posledních dnech už třetí důležitá vojenská základna. Popelem lehla základna armádních výsadkářů, jejíž náčelník už přišel o své místo.

Mírné zlepšení hlásí hasiči z jaderného střediska Sarov - asi 350 kilometrů východně od Moskvy. Souvislou, asi 18 kilometrů širokou linii postupujících plamenů se hasičům povedlo rozdělit na několik úseků. Proti živlu bojují těžkou technikou. Jde ale o nepřístupný terén bez jakýchkoliv silnic, hustý dým znemožňuje hašení ze vzduchu. Likvidace požáru v Sarově podle expertů zdaleka není u konce. Rusko dnes nicméně znovu oficiálně ujistilo veřejnost, že jaderné prostředky země jsou v bezpečí.

Plameny propukly už ve dvou desítkách regionů, naposledy se rozšířily do Rostovské oblasti a Dagestánu. Hoří lesy na Kamčatce, Čukotce, Sibiři a Uralu. Nejsložitější však zůstává situace v centrální části evropského Ruska a v Povolží. Podle ministerstva pro mimořádné situace nyní zuří celkem 831 požárů, včetně 42 na rašeliništích. To je mírné zlepšení oproti předchozímu stavu (843 požárů, z toho 47 na rašeliništích). V plamenech se ocitlo celkem 179 500 hektarů, z toho 151 000 hektarů připadá na velké lesní požáry.

Kromě profesionálních a dobrovolných hasičů bojuje dnes s požáry i 11 000 příslušníků ruské armády, dalších 40 000 vojáků je připraveno k zásahu. Do oblastí postižených živlem už podle zpráv ruské vlády proudí finanční pomoc ve výši 7,2 miliardy rublů (4,5 miliardy korun). Rusko dnes naléhavě vyzvalo dobrovolníky k účasti na boji proti ničivým požárům.

V Moskvě se pořád nedá dýchat

V Moskvě je dnes znovu nedýchatelno a smog ve městě vydrží nejméně do pondělí. Kouř je cítit i v metru. Smog tentokrát postihl i letiště Domodědovo, kde na dráze není vidět dál než na 400 metrů. Letadla mohou startovat, ale o přistání rozhoduje kapitán. Několik letounů již dalo přednost záložním letištím, některé lety hlásí zpoždění. Lékaři Moskvanům radí nevycházet na ulice, nebo použít hygienickou roušku přes obličej přinejmenším do doby, než koncentrace škodlivin klesne. Během středečního smogu množství škodlivých částic v Moskvě vzrostlo až na pětadvacetinásobek obvyklého stavu.

Vysoké teploty by měly podle ruských meteorologů ustoupit asi v polovině měsíce, pravděpodobnost je ale jen šedesátiprocentní. V řece Moskvě se v důsledku vlny veder dokonce objevily vzácné sladkovodní medúzy. Druh Craspedacusta dorůstá pouze malých rozměrů. Žije ve stojatých vodách, jezerech nebo zatopených lomech. Medúzy je možné spatřit také například v amerických řekách Ohio a Tennessee.

Ruští klimatologové upozorňují, že evropská část země je už řadu dnů obrovským ohništěm, které produkuje velké objemy dýmu. Prakticky celá evropská část Ruska je zahalena šedohnědým povlakem kouře, který se objevuje jen při větších erupcích sopek. Družicové snímky ukazují, že pás dýmu se táhne od Uralu na západ do vzdálenosti 3 000 kilometrů. Na některých místech už dosáhl výše 12 kilometrů a dotýká se spodních hranic stratosféry.