Senát potvrdil Clappera jako šéfa amerických tajných služeb

Washington - Americký Senát potvrdil ve funkci nového ředitele amerických tajných služeb Jamese Clappera. Horní komora amerického parlamentu schválila návrh prezidenta Baracka Obamy poté, co republikánští zákonodárci stáhli své námitky. Clapper je za posledních pět let už čtvrtým šéfem zpravodajských služeb. Jeho předchůdce, admirál Dennis Blair, nevydržel v úřadu ani půldruhého roku, když musel čelit tvrdé kritice kvůli květnovému pokusu o teroristický útok na newyorském Times Square.

Devětašedesátiletý Clapper působil v minulosti jako náměstek ministra obrany odpovědný za činnost armádní rozvědky a Obama ho navrhl do úřadu letos v červnu. Jeho schvalování ale narazilo na odpor republikánských senátorů, jejichž obavy vyvolalo právě Clapperovo působení ve zpravodajských službách Pentagonu. Podezření, že Clapper bude na novém postu zájmy Pentagonu nadřazovat civilním výzvědným službám, se nakonec podařilo rozptýlit.

Republikánští poslanci podmiňovali svůj souhlas i tím, že dostanou k nahlédnutí spis každého vězně drženého na základně Guantánamo, který byl podezřelý z terorismu, ale má být propuštěn. Když jim většinu těchto dokladů poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jim Jones předal, Clapperově schválení nic nestálo v cestě.

Funkci šéfa bezpečnostních služeb zřídil Kongres v roce 2004 jako odpověď na teroristické útoky proti USA ze září 2001. Vrchní šéf zpravodajských služeb je odpovědný za činnost 16 amerických špionážních agentur.

Vydáno pod