Krvavé diamanty pro Campbellovou prý mají jihoafrické úřady

Johannesburg - Úřady v Jihoafrické republice prý mají diamanty, které britské modelce Naomi Campbellové údajně daroval bývalý liberijský prezident Charles Taylor obžalovaný z válečných zločinů. Uvedl to bývalý ředitel Dětského fondu Nelsona Mandely Jeremy Ractliffe. Od Campbellové si tři nebroušené diamanty prý vzal 26. září 1997, protože měl za to, že jejich vývoz by mohl být nelegální, nakonec se rozhodl, že je podrží u sebe. Podle svých slov je nedávno předal úřadům v JAR.

„Naomi navrhla, že by mohly prospět Dětskému fondu Nelsona Mandely (NMCF), ale řekl jsem jí, že bych nezatahoval NMCF do ničeho, co by mohlo být nezákonné,“ uvedl Ractliffe v prohlášení pro média. Fond opakovaně prohlašoval, že nikdy žádné drahokamy od Campbellové nedostal. Ractliffe se nakonec rozhodl, že diamanty ponechá u sebe. Policii poprvé kontaktoval v úterý a diamanty jí předal ve čtvrtek. Původ nerostů nyní zkoumají odborníci. Ractliffe řekl, že v procesu s Taylorem bude také vypovídat.

Dar pro Campbellovou má Taylora před mezinárodním soudem v Nizozemsku podle obžaloby spojit s takzvanými „krvavými diamanty“, jejichž prostřednictvím prý financoval povstalce během krutého desetiletého občanského konfliktu v Sieře Leone. Před mezinárodním soudem ve čtvrtek vypovídala právě Campbellová, což výrazně zvýšilo mediální zájem o celý případ.

Britská modelka ve svědecké výpovědi připustila, že v roce 1997, kdy byla společně s Taylorem a dalšími prominenty v Pretorii hostem tehdejšího jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely, převzala „malé špinavé kamínky“ považované za surové diamanty. Nemá však prý důkaz, že pocházely od Taylora. Dar prý pak předala svému příteli z jihoafrické nadace.

Naomi Campbellová
Zdroj: ČT24