Cameron žehlí vztahy s Pákistánem

Londýn - Urovnání napjatých vztahů je hlavním tématem jednání britského premiéra Davida Camerona s pákistánským prezidentem Ásifem Alím Zardárím, který je na pětidenní návštěvě Británie. Po Cameronově cestě do Indie z minulého týdne - je dnešní setkání bedlivě sledované v Británii i Pákistánu. Šéf britské vlády totiž v Indii nepřímo obvinil Pákistán z vývozu terorismu do okolních zemí.

Britský premiér David Cameron se dnes ve svém víkendovém sídle Chequers na jihu Anglie sešel s pákistánským prezidentem Ásifem Alím Zardárím. Politici se shodli, že obě země budou spolupracovat v boji proti terorismu. „Vůdci ocenili již existující blízkou spolupráci mezi policiemi a dalšími bezpečnostními složkami obou zemí a shodli se na tom, že existuje potřeba a vůle tuto spolupráci ještě zintenzivnit,“ uvádí společné prohlášení.

Ještě minulý týden se přitom britský premiér během návštěvy Indie nevhodným výrokem Pákistánu dotkl, když tvrdil, že Islamábád podporuje vývoz teroru. „Nemůžeme v žádném případě tolerovat myšlenku, že je této zemi dovoleno hledět dvěma směry a podporovat vývoz teroru, ať už je to do Indie, do Afghánistánu či kamkoli jinam na světě,“ prohlásil tehdy Cameron. Zardárí si to proto chtěl s Cameronem osobně vyřídit. „Vysvětlím mu… že moje země platí za válku proti terorismu nejvyšší cenu v podobě lidských životů,“ řekl Zardárí.

Cameron opět potvrdil pověst zahraničního nemotory

Konzervativní britský premiér David Cameron se z toho ale zřejmě nepoučil a pokračuje dál v sérii svých faux-pas v zahraniční politice. V jihoanglickém Brightonu prohlásil, že Írán má jadernou zbraň. Západ z toho přitom Teherán jenom podezřívá.

Cameron v Brightonu na veřejném shromáždění řekl, že vstup Turecka do Evropské unie by mohl pomoci vyřešit některé světové problémy, „jako je mírový proces na Blízkém východě, jako je skutečnost, že Írán má jadernou zbraň“.

Opozice se do premiéra pustila. Mluvčí labouristů pro evropské záležitosti Chris Bryant to okomentoval: „Podnítí íránskou propagandu, že mezinárodní společenství se mýlí ohledně íránské jaderné politiky. Stále více získává pověst nemotory v zahraniční politice.“

Ani Zardárí ale nemá čistý štít, vysloužil si totiž ostrou kritiku, když odjel do Británie v době, kdy jeho zemi sužují nejhorší záplavy v historii. Veřejnost si myslí, že měl raději zůstat doma a pomáhat při řešení katastrofy.

David Cameron a Ásif Alí Zardárí
Zdroj: ČT24