Je duší Heathrow a má od něho zlatý klíč. Kdo je to? Fotograf

Londýn - Londýnské letiště Heathrow se může pochlubit raritou, jakou nejspíš žádné jiné letiště na světě nemá. Už celých 64 let tam jeden a tentýž muž fotí celebrity nebo třeba politiky. 78letý Dennis Stone na letišti začal pracovat jako poslíček ve svých 14 letech. Vypracoval se na dvorního fotografa, kterému ochotně pózovali třeba Paul McCartney nebo princezna Diana.

Fotograf Dennis Stone dokumentuje ruch na Heathrow přes 6 desítek let. Jeho rukama za tu prošly stovky tisíc snímků celebrit, politiků nebo třeba šlechticů. „Celebrity byly skvělé. Užíval jsem si to. Spousta z nich se stala mými přáteli, třeba Paul McCartney. Nebo Cher, ta mě i políbila,“ vzpomíná Dennis Stone.  

Letiště Heathrow má svého dvorního fotografa (zdroj: ČT24)


Fotograf má k letišti zlatý klíč

Vedle nově vydané knihy a výstavy, na které jsou k vidění Stoneovy nejlepší kousky, si letiště jeho práce cení natolik, že mu jako jedinému člověku dalo zlatý klíč od Heathrow. S ním může kamkoli a kdykoli bude chtít. „Zlatý klíč, to je úžasné! Je pro mě obrovskou ctí vlastnit takovou věc. I když nejspíš mi nepomůže projít bezpečnostní kontrolou, aniž by mě neprohledali,“ přemítá Stone. 

Malcom Robertson, ředitel vnějších vztahů Britského úřadu pro správu letišť:

„Heathrow je fascinující místo. Každý rok tudy projdou miliony lidí a my jen chceme některé z těch úžasných momentů zachytit. Dennis tohle dělal spoustu let a je součástí, možná i duší Heathrow víc než kdokoli jiný.“


I když už svůj původní fotoaparát dávno nepoužívá, říká, že dnes to mají jeho kolegové mnohem lehčí. Stará škola se ale nezapře a Dennis chce dál odolávat svůdnosti digitálních fotografií. Do důchodu se v žádném případě nechystá.