Francouzské úřady vystěhovaly nelegální romskou osadu

Saint-Étienne - Francie začala rušit nepovolené romské osady. Asi 100 lidí policie vystěhovala ze Saint-Étienne ve střední Francii. Vláda chce uzavřít celkem 3 stovky podobných osad v následujících třech měsících. Romové, kteří se dopustí trestných činů nebo přestupků mají být deportováni do země svého původu. Opatření je reakcí na červnový útok party mladých Romů na policejní stanici ve městě Saint-Aignan.

Dnes odpoledne zakročila policie proti ilegálnímu romskému táboru v Saint-Etienne, kde na městském pozemku vyrostly desítky provizorních domů a stanů. Úředníci nejprve zabrali pozemek a následně za dohledu policie donutili Romy místo opustit.

Francie chce vyhoštěním nelegálních romských přistěhovalců řešit stále rostoucí problém nepokojů v romských osadách. Při střetech v Saint-Aignanu v polovině července napadl dav Romů policejní stanici poté, co četníci zastřelili Roma, který unikal policii a prorazil silniční zátaras.

Vláda se poté rozhodla vystěhovat více než 300 nelegálních romských osad. Kabinet oznámil, že již nebude dál tábory ilegálních přistěhovalců tolerovat.

Obhájci lidských práv vládu prezidenta Nicolase Sarkozyho obviňují z rasismu a populismu a varují před vytvářením etnického napětí v zemi. Podle odhadů je nyní ve Francii asi 20 000 rumunských Romů.

Romská osada
Zdroj: ČT24