Moskvu stále dusí kouř z doutnajících rašelinišť, zemřelo již 52 lidí

Moskva - Se střídavými úspěchy zápolí desetitisíce ruských hasičů, vojáků a dobrovolníků s mořem plamenů. Plocha požárů se zvětšila, úřady v řadě regionů však hlásí, že oheň začínají dostávat pod kontrolu, „plně stabilizovaná“ je podle televize Rossija 24 situace v okolí jaderného střediska Sarov. České velvyslanectví v Moskvě se vzhledem k zhoršující se situaci z požárů rozhodlo evakuovat manželky a děti diplomatů a dalších zaměstnanců. Hustý smog z požárů, který od pátku visí nad Moskvou, se nerozptyluje. Metropole zrušila i zápasy klubů první fotbalové ligy. Dle předpovědi se situace nezlepší nejmíň do úterka.

Plocha 853 lesních požárů se podle ranního komuniké ministerstva pro mimořádné situace zvětšila ze 179 595 na 193 516 hektarů. Během 24 hodin se 244 požárů podařilo uhasit, vzniklo však 290 nových. Do hašení je zapojeno skoro 162 000 lidí a více než 26 000 kusů techniky, včetně 56 letadel a vrtulníků. Moskva zůstává v zajetí štiplavého dýmu, před kterým masy lidí prchly na venkov na své chaty. Ulice i metro jsou pojednou poloprázdné. „Co se dá dělat, museli jsme si zvyknout,“ řekla prodavačka suvenýrů na Rudém náměstí, kde se věže Kremlu ztrácely před fotoaparáty turistů v dýmu.

Lidé si stěžují, že nemohou v noci spát, čoud proniká i klimatizací. Na internetu se vedou vášnivé debaty, zda má smysl chránit se hygienickými rouškami před násobky maximálně přípustných hodnot škodlivin v ovzduší nebo nakolik nebezpečný může být za nynějších okolností sex. Hasiči slibují, že od nynějška budou hořící rašeliniště jako hlavní zdroj smogu hasit nepřetržitě.

Telefonát Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Zastupitelské úřady řady zemí, například Německa, Rakouska, Kanady či Polska, krátí úřední hodiny a odesílají do vlasti část diplomatů a jejich rodinné příslušníky. „Situace se řeší, ale o uzavření úřadu se nejedná, zejména konzulární úsek musí fungovat,“ řekl chargé d'affaires českého velvyslanectví v Moskvě Hynek Pejcha.

Děti diplomatů z Ruska stahuje také slovenské ministerstvo zahraničí. „Na základě žádosti našich zaměstnanců zastupitelského úřadu Moskva jsme se rozhodli evakuovat jejich děti vzhledem k zhoršujícím se povětrnostním podmínkám, které mohou mít vážný vliv na jejich zdravotní stav,“ sdělil Slovenskému rozhlasu ředitel tiskového odboru ministerstva Juraj Tomaga. Slovenská diplomacie ještě během týdne vyzvala Slováky, aby zvážili cesty do postižených oblastí Ruska.

Ruští hasiči
Zdroj: ČT24