Castro se po čtyřech letech objevil na zasedání parlamentu

Havana - Bývalý kubánský vůdce Fidel Castro dnes dorazil na zvláštní zasedání kubánského parlamentu. Je to jeho první oficiální vládní vystoupení od roku 2006, kdy se z politického života kvůli nemoci stáhl. Třiaosmdesátiletá ikona kubánské komunistické revoluce do parlamentu dorazila v olivovém vojenském stejnokroji bez odznaků hodnosti a za pomoci spolupracovníků. Poslanci ho přivítali potleskem vestoje, výkřiky „Ať žije Castro!“ a skandováním jeho jména i jména jeho bratra, jemuž předal moc.

Parlament karibského ostrovního státu dnes na zvláštním zasedání jedná o Castrově varování, podle kterého je svět na pokraji jaderné války, kterou by mohly zahájit Spojené státy na Blízkém východě. Přímý přenos z Castrova dvanáctiminutového projevu vysílala televizní stanice Euronews. Jeho hlas zněl pevně, ale přesto jinak než před čtyřmi lety.

Castro, kterému bude příští týden 84 let, svůj proslov četl a dělal během něj přestávky. Varoval v něm, že pokud americký prezident Barack Obama nařídí útok na Írán nebo pokud Teherán nebude dodržovat sankce ze strany USA a Izraele kvůli svému spornému jadernému programu, mohl by vypuknout jaderný konflikt.

Castro kvůli závažnému onemocnění zažívacího traktu před čtyřmi lety předal moc svému bratru Raúlovi. Psal sice úvahy do tisku reagující na nejrůznější světové i domácí události, ale na veřejnosti se neukazoval. V posledních týdnech se zúčastnil několika oficiálních akcí a na veřejnosti vystupuje pravidelně.